S vremena na vreme bićete u prilici da čujete strejt muškarca koji kaže kako mu nije prijatno da bude golišav pored nekog geja, ali ćete isto tako videti i mnogo onih koji, iako ih ne privlače muškarci, hrane svoj ego u reakcijama koje kod ovih drugih izazivaju, posebno ukoliko vode računa o svom izgledu. O telu i mišićima, prevashodno. Gej će prvima odgovoriti da se ne zanose i ne laskaju sebi jer on sam ume vrlo pristojno da se ponaša u prisustvu zgodnog strejt muškarca bez odeće, čak i kad tajno balavi na njega, kao što će sa ovim drugim to raditi i javno ukoliko već primećuje koliko ga to loži. Bilo kako bilo, velikom broju gejeva su strejt muškarci fetiš i suštinski u tome nema ništa čudno. Zanimljivo je samo to da on nekima predstavlja problem zbog koga se obraćaju psihoterapeutima kako bi ih istog oslobodili. Ako se pitate zašto to rade kad taj fetiš i nije tako strašan, štaviše zvuči primamljivo, objašnjenje je jednostavno: Oni ne žele da žive sa fetišom koji im je trajno nedostižan. Naime, pravi predmet njihove želje – strejt muškarac – ako je zaista takav ostaje potpuno nedostupan, jer u suprotnom (ako poklekne) on po njima prefiks strejt može staviti eventualno samo uz reč izgled.

Gejeve kod strejt muškaraca ne privlači samo njihov izgled,

jer se u aktuelnom dobu on gotovo ne razlikuje,

već njihov način razmišljanja.

Da nije strejt izgled jedino što privlači gej muškarce pokazuje istraživanje koje je u svrhu ove teme rađeno, a koje uostalom možete sprovesti i sami nad sobom ukoliko ste gej. Potrebno je samo da zamislite ispred sebe strejt muškarca koji kao takav raspiruje vašu maštu i da ga onda umnožite tako da imate dva ista kao da su blizanci. Ako bi vam neko sada rekao da je jedan gej, a drugi strejt i da treba da se odlučite samo za jednog vaš odgovor bi vam jasno pokazao u kojoj meri je kod vas izražena ova fascinacija tj. fetiš.

Ono što se navodi kao jedan od njenih podsvesnih uzroka jeste ono što najčešće definišemo kao „zabranjeno voće“. U prevodu loži nas nešto što ne možemo da imamo. Na taj način strejt tipovi privlače gej muškarce. Mnogo je onih na ovoj drugoj strani kojima kada dobiju strejt tipa, ta igra više nema draž. Podjednako je i onih koje dodatno uzbuđuje to što bi taj muškarac (često i žena ukoliko pričamo o L segmentu LGBT+ zajednice) mogao grubo da odreaguje na njihovo nabacivanje, a ponekad i na same poglede.

U vezi sa ovim ide i to što strejt muškarci neretko predstavljaju autoritet. U gej pornografiji svakako. Njima je tamo uglavnom dodeljena uloga policajca, skinheda, vojnog zapovednika, trenera, strogog profesora koji onda ima žestok seks sa potlačenim gej tipom, naravno na obostrano zadovoljstvo. Ovog drugog posebno loži to što je konačno prihvaćen od strane strejt tipa, makar i na ovaj način, dok se prvi uglavnom vozi na uverenju kako je sad u svoj bogati dnevnik seksualnih aktivnosti dodao i seks sa tipom, a nije postao gej jer je zadržao svoj strejt stav. No, ova zabluda bi bila jedna posebna psihološka tema.

Fascinacija strejt tipovima posebno je vidljiva kod gej muškaraca

koji osećaju internalizovanu homofobiju.

Gejeve, koji su pre nego što su shvatili da su homoseksualci, homofobičnim ponašanjem prikrivali svoju anomaliju najčešće seksualno uzbuđuje nešto što je nedostupno. U ovom slučaju strejt muškarac. Što im je često teško da to priznaju.

A kada konačno dobiju nešto što im se do tog trenutka činilo nedostupnim nahranili su i svoj ego i sujetu, sve ono što vredi nahraniti, ali ne i podgrevati, a fetiši često rade upravo ovo drugo.

Muškarci pak koji nisu imali problema sa time su gej, nisu imali problema ni sa priznanjem da ih privlače strejt tipovi. Oni to najčešće obrazlažu rečenicom „da sam hteo da budem sa ženom, bio bih hetero“. U prevodu njihova fascinacija strejt muškarcima objašnjava se njihovom fascinacijom svime što je muževno, ukratko rečeno što muževnije to bolje. Krajnost u ovoj priči su oni gej muškarci koji uzrok svoje fascinacije pronalaze u strejt muškarcima usled nekog negativnog odnosa sa bliskom osobom takvog ponašanja. Većina psihoterapeuta pri dijagnostikovanju ovog problema najčešće polazi od očinske figure. Ako se data fascinacija objašnjava tim putem može se doći i do šireg uticaja po kome je ovakvo ponašanje potreba da se bude prihvaćen od strane strejt muškaraca in general. To se najčešće dešava gejevima koji su godinama bili marginalizovani od strane takvih. Nekima je seks sa njima osveta, ponekad čin pobede bez obzira na to što su u samom seksu uglavnom potčinjeni, jer ako nisu, onda se gubi strejt look partnera. U svakom slučaju gej muškarcu koji je priveo nekog ko obitava u njegovom okruženju i izgleda potpuno strejt, bitno je samo to što je konačno ostvario kontakt sa nekim ko ga je odbacivao i što ga je taj konačno prihvatio. Na taj način kao da validira sebe i neretko ima bolje mišljenje o sebi posle takvog seksualnog čina. Zvuči paradoksalno, ali je istinito.

Na koncu, uzroka za fascinaciju strejt osobama ukoliko ste gej je puno, a ako je osećate, ona je legitimna kao i svaki drugi fetiš sve dok nikoga ne ugrožavate svojim ponašanjem. Bilo kako bilo, pravi strejt muškarac uvek ostaje samo predmet požude, a onih koji izgledaju strejt sada ima mnogo i među gejevima bilo da su gej u svakodnevnom životu ili samo na društvenim mrežama. Ima ih sve više i među onima koji i dalje obitavaju u strejt svetu, lažući i sebe i druge ko su i šta su. Najčešće su ljuti jer nisu voljeni zbog onoga što jesu, ne shvatajući da kao takvi ni ne mogu biti voljeni i prihvaćeni, jer ih zbog maske koju nose niko ni ne vidi onakvima kakvi jesu. Sa druge strane gej muškarci će ih iskoristiti za sopstvenu validaciju, jer im strejt muškarci uglavnom za to i služe. Najbolja manifestacija ovog fenomena sadržana je u rečenici jednog gej muškarca, koji se loži samo na tipove koji izgledaju strejt a koji kaže: „OK. On je strejt i imao je seks sa mnom, znači prilično sam neodoljiv“, a zapravo, ovaj drugi je samo izašao sa idejom da te večeri uradi nešto što se inače boji da prizna i od čega beži. U prevodu, podgrejali su jedan drugom podsvesne strahove, odnosno frustracije, i to je sve.COVER PHOTO: www.orthodox-calendar.com


Text is copyright protected and is the property of optimist.rs and doroteo.rs


PROČITAJTE I…


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post