Zavodnici čiji su ljubavni podizi postali deo legende često su se mogli pohvaliti brojnim kvalitetima, ali ne fizičkom privlačnošću. Da li je lepota oduvek bila precenjena posebno u poređenju sa nekim drugim svojstvima ličnosti koja deluju jače i nisu prolazna?

Pablo Pikaso

Pablo Pikaso je najbolja potvrda teorije koju zagovaraju mnogi istraživači koji se na ovaj ili onaj način bave fenomenom lepih žena koje su uspeli da zavedu ružni muškarci ili oni koji po kriterijumu njihovih obožavatelja ili bliskih ljudi nisu bili dovoljno lepi za njih, a po kojoj su oni čuvene lepotice zavode svojom kreativnošću. Pikaso svojim ljubavnicama poklanja večnost kroz svoju izlomljenu  umetnost dajući tim ženama posebno mesto i uzdižući kao svoje Muze, što svakoj ženi imponuje. I nema one koja na taj način ne bi bila osvojena, čak i od strane fizički ne preterano atraktivne pojave umetnika.

Pikaso je, međutim, i sa tim u vezi drugačiji. Za razliku od slikara koji na platno najčešće prenose punu lepotu svojih žena ili ljubavnica, čuveni Španac svoje Muze u umetničkom nadahnuću emotivno melje lomeći ih do granica izopačenosti u svrhu umetnosti. Verujući da žene postoje upravo da bi njega zadovoljile, predavao im se poput pčele koja leti sa cveta na cvet. Njegov ljubavni život ispunjen paralelnim vezama bio je više nego buran. Bilo ih je nepojmljivo mnogo, a njegova osećanja su oscilirala od ekstremne nežnosti do ozbiljne mržnje što je sve moguće iščitati iz njegovog umetničkog opusa koji je moguće posmatrati kao (emotivni) dnevnik slavnog slikara.

Među imenovanim Pikasovim ljubavnicama i muzama, uz  veliki broj onih koje ne znamo po imenu i prezimenu, kao jedna od značajnijih jeste Fernanda Olivije koja je 1904.godine ušetala u njegov atelje kao model. Crvenokosa devojka je promenila tok njegovog stvaralaštva  i čitave zapadne umetnosti. Pikaso je u nju bio toliko zaljubljen da je za nju činio apsolutno sve, ali i toliko posesivan da joj je zabranio da pozira drugim umetnicima. Fernanda nije mogla da podnese njegovu sebičnost pa je, želeći da ga učini ljubomornim 1912.godine pobegla sa nepoznatim francuskim slikare što je kod Pikasa izazvalo emocionalnu buru iz koje je proistekao bes koji je prouzrokovao njegov raskid sa renesansnom idejom utvrđene perspektive i slikarstvo od tada više neće biti isto.

Iz osvete zbog Fernandine izdaje zaljubio se u njenu prijateljicu koja mu je poslužila kao inspiracija za slike Moja lepa i Volim Evu. Kako nije umeo da bude veran uporedo je započeo vezu sa Gabi Depardje, ali i imao veliki broj avantura za jednu noć. Sledeća velika ljubav je bila Olga Hahlova kojom se i oženio, ali ni njoj nije bio dugo veran. Njeni pokušaji da ga obuzda i njegova potreba za boemskim životom doveli su do raskola među njima. Njihov buran odnos se očitava i na njegovim umetničkim prikazima supruge koju je na kraju predstavio sa izvrnutim zubima, udovima i vaginom. Veći deo braka on je imao paralelnu vezu sedamnaestogodišnjom Mari-Terezom za koju je Olga saznala osam godina kasnije kada mu je ova rodila kćerku Maju. Portreti koje je slikao u ovom periodu odišu idiličnim  erotizmom kao potvrdom da oboje uživaju u vezi, ali ni ona nije opstala jer se pojavila Fora Mar, atraktivna lepotica jugoslovenskog porekla, koja mu je bila ljubavnica narednih 7 godina. Slike koje su nastale tokom veze sa njom mnogi smatraju njegovim najboljim i najlepšim delima. Međutim, kako je Pikaso svojom harizmom u potrazi za inspiracijom bukvalno proždirao svoje muze, tako je Doru ubrzo zamenila Fransoaz Žilo, a nju Žaklina Rot i desetine onih koje nisu ostavile tako evidentan trag u njegovom životu i stvaralaštvu. Uprkos sebičnosti koju je ispoljavao uz fatalnu harizmu, a koja je podrazumevala da sebe i svoju umetnost stavlja ispred svega pa i svojih muza, one su zahvaljujući tome postale večne.

Artur Miler

Artur Miler bi bio i ostao samo pisac štreberskog izgleda poznat u užim intelektualnim krugovima i pored poznatih prijatelja da mu nije pošlo za rukom da oženi jednu od najpoželjnijih žena na svetu. Šalu na stranu, brodvejski autor, politički angažovan pisac, kritičar američkog društva, levičarski intelektualac zaljubio se u Merilin Monro većprilikom prvog susreta, a par godina kasnije ostvario san pedeset miliona američkih muškaraca i ko zna koliko njih širom sveta te je oženio. Dramaturg po vokaciji i, na koncu samo muškarac, iskoristio je prisustvo novinara koji su pratiili njegovo saslušanje pred Komisijom Senata za antiameričke aktivnosti da saopšti svetu intrigantnu novost: “Oženiću se sa Merlin Monro pre trinaestog jula”. Štaviše, i ona sama je tek tad saznala šta je očekuje pa je sarkastično odgovorila: “Baš je ljubazno što me obavestio o svojim planovima”. Istog dana, Amerikom je odjeknula vest: Pamet i lepota postaju supružnici, “jajoglavi” se ženi boginjom, oličenjem seksa.

Njihova veza je od početka bila neverovatna priča, većina ju je nazivala utopijom, a sa najavom braka štampa je unapred slavila srećan kraj. Nikom nije bilo jasno zašto se čuvena lepotica udaje za knjiškog moljca kada bi mogla da ima koga god poželi. Međutim, kako je govorila svojim prijateljima sa njim joj se događalo nešto potpuno drugačije nego sa dotadašnjim ljubavnicima. Ona se zaljubila u njegov intelekt jer je i sama želela da izučava istoriju i književnost. Njoj je novac uvek bio nebitan, interesovala ju je samo slava, ali joj je smetalo to što je posmatraju kao seksualni objekat i zgodnu glupačicu. Želela je da snima filmove ali da posle snimanja dođe u svoju kuću, kod muža koga voli, da mu sprema ručak i pere veš. Više od svega je želela da odigra ulogu supruge i nadala se da će joj upravo sa Milerom to poći za rukom. Zbog njega je prešla u judizam.

U trenutku kada je upoznao Merilin, Miler je zapravo tek upoznavao Holivud. Njegov prijatelj Elija Kazan ga je uvodio u svet zabave iz jednog potpuno drugačijeg sveta u kome je Miler do tada obitavao. Tek što je shvatio da je u tom svetu seks nagrada za uspeh, pošlo mu je za rukom ono što u Holivudu uspeva samo najmoćnijima – da u krevet odvode žene po svom izboru. Njegov je odmah bila Merilin, ali se čini da nije umeo da je prati ili što bi zlobnici rekli nije joj bio dorastao. Njihov brak je bio podjednako turbulentan kao i njegov početak. Čuvena lepotica je često bila depresivna, čemu su svakako doprinela i dva abortusa uz čoveka sa kojim je između ostalog silno želela da se ostvari i kao majka. U kulminirajućim momentima ovih kriza uzimala bi pilule i sebi priređivala jedno mini samoubistvo svake večeri. Miler se dodatno distancirao od nje i zbog kreativnih kriza vezanih za pisanje. Ona nije imala problema sa karijerom, ali je privatno bila potpuno slomljena i sve više je pila. Bila je toliko uverena alkohol leči od tuge da je dolivala skoč i svom psu Hugu jazavičaru tužnog pogleda ne bi li se i on razveselio, ali nije. U takvom stanju, Milerov i njen rastanak je bio neminovnost. 1961. dok je sniman film The Misfits čiji joj je scenario napisao kao poklon, debakl je bio neminovan. Merilin je pila sve više pilula koje joj je doktorka prepisivala svakog drugog dana i avionom slala u Reno gde je film sniman. Miler se za to vreme zaljubio u svoju buduću ženu, fotografkinju Inge Morat i bio previše obuzet svojim osećanjima prema drugoj ženi da bi shvatio u kakvu propast srlja njegov brak sa Merilin, kao i ona sama.

Dijego Rivera

Odličan primer fizički nedopadljivog kreativca koji je verovatno baš tom osobinom zavodio lepotice oko sebe, s obzirom da teško može da se pronađe neko drugo logično objašnjenje za to, jeste Dijego Rivera. Iako nije bio fizički privlačan važio je za velikog zavodnika koji je poput Pikasa bio fatalan za žene oko sebe, pogotovu za Fridu Kalo sa kojom je proveo veći deo života u više nego turbulentnoj ljubavi. Njegovu fatalnost po sebe, ali i druge žene najbolje je iskazala sama Frida rečenicom: “U životu sam umrla dva puta, prvi put kada me udario autobus, drugi put kada sam upoznala Dijega. Lepotica i zver, slon i golubica – kako su ih zvali – živeli su u neskladu, ali su to prihvatili kao svoj život i sudbinu, verujući da su suđeni jedno drugom.

Dijego je od Fride bio stariji dvadeset godina, a upoznali su se kada je njoj bilo petnaest dok je on oslikavao mural u njenoj školi.  On je tada već bio u drugom braku. Kada mu je sa osamnaest donela na uvid svoje umetničke radove kako bi čula njegov sud o njima, Rivera je bio potpuno pokoren – intelektualno, kreativno i emotivno. Venčali su se par godina kasnije kada je njemu bilo 42, a njoj 22 godine i  ta veza je postala jedna od najkontroverznijih i najžešćih ljubavi među velikim umetnicima XX veka. Njihova individualnost uz karmičku povezanost, teški karakteri  i nestalne emocije su ih vodile u brojne svađe i neverstva, pa su se deset godina kasnije razveli, a potom ponovo venčali nastavljajući još burnije, ali i kreativnije nego do tada.

Ovaj par se nikada nije ni trudio da sakrije svoje emotivne bure i oluje. Njihov privatni odnos bio je sušta suprotnost profesionalnom, ali na izvestan način ovaj drugi oslikava prvi. Dok je Frida u svom stvaralaštvu duboko okrenuta unutrašnjem svetu i emocijama, Dijego se okretao spoljašnjem iako ga je često lomio poput Pikasa, tačnije pod njegovim kubističkim uticajima. Žestoke svađe, ogromna ljubav i još veća bol odražavali su se na stvaralaštvo i jednog i drugog. Dijego nikako nije uspevao da ostane fizički i telesno veran i posvećen Fridi kao što je to bio emotivno. Brojna neverstva su bila deo njegove prirode koju nikako nije mogao da obuzda, dok su Fridina bila posledica tuge i očaja, odnosno odgovor na njegova i pokušaj da ga i na taj način prati, kao i u svemu drugom. On je svoja neverstva pokušavao da prikrije pogotovu aferu sa njenom sestrom Kristinom, dok je ona za ljubavnike birala poznate ličnosti, i muškarce i žene.

Bez obzira na sve turbulencije, njihov odnos je bio podjednako inspirativan za oboje. Emocija koja ih je spajala je bila neraskidiva i trajala je sve do smrti. Frida je umrla tri godine pre njega nakon čega se on ponovo oženio svojom agentkinjom za prodaju slika. Njihova emotivno-stvaralačka epopeja zaokružena je njihovim muzejom koji je smešten u kući u kojoj su živeli a koja je još jedna slika njihovog odnosa – spolja haotična i hladna, neshvatljiva, a unutra ipak topla i puna kolorita koji je simbioza njihove zajedničke kreativnosti. U njoj se danas nalazi i urna sa Fridinim pepelom. Dijegova poslednja želja je bila da se njegov pepeo pomeša sa njenim, ali mu je porodica nije ispunila.

Vudi Alen

Granicu između genijalnosti i ludila, pogotovu posmatrano kroz prizmu emotivnih odnosa, najbolje od svih ruši Vudi Alen. Kralj romantičnih komedija koji seksu na filmskom platnu pristupa na inteligentno duhovit način, privatno je u žiži javnosti zbog skandala vezanih za njega. Njegov emotivni život je buran, ali čini se više za šokiranu javnost nego za njega samog. Iza sebe ima nekoliko brakova i veza koje same po sebi i nisu bile toliko turbulentne koliko impresije koje su izazivale u javnosti, reklo bi se sa punim pravom.

Reditelj i glumac koga su u štampi često nazivali smešnim patuljkom je i pored neprivlačne spoljašnjosti uspeo da zavede brojne lepotice i u krevet odvede neke od najuspešnijih i najpoznatijih holivudskih glumica. Podjednako hvaljen i osporavan umetnik iza sebe ima nekoliko propalih veza, loše odnose sa decom i brak sa usvojenom ćerkom svoje bivše žene. Još od ranog detinjstva poseban i drugačiji, retko se družio sa vršnjacima. Bio je povučen, pisao je i po sopstvenom priznanju mnogo masturbirao.

Prvi put se zaljubio sa 19 na fakultetu u dve godine mlađu studentkinju Harlen Rosen koju je odmah i oženio. Iako im je brak bio skladan, pet godina kasnije se razvode, a Vudi se zaljubljuje u glumicu Luis Laser sa kojom je bio 8 godina vezi i 3 braku. Kako je sam u više navrata govorio, on bez partnerke jednostavno ne ume da funkcioniše. Posle Luis se zaljubio u čuvenu Diane Keaton i iako je njihova veza kratko trajala bila je izuzetno inspirativna za oboje. Tokom četiri godine zajedničkog života Dajen je glumila u svim njegovim filmovima što je kulminiralo čuvenim filmom Annie Hall koji je opisivao njihovu ljubavnu vezu, ali je ono tokom rada na ovom filmu okončana. Dajen je otišla sa Vorenom Bitijem, a Vudi je ostao toliko ogorčen i ljut da je njegova sekretarica slala bivšoj devojci spisak mesta na kojima će on biti kako se ne bi i ona pojavila na istom mestu. Međutim, njegova paranoja nije bila posledica samo tog raskida već i nove ljubavi zbog koje je izgubio glavu. Bila je to glumica Mjuriel Hemingvej, unuka čuvenog pisca, koja je u to vreme imala jedva 18 godina. Zajedno su posećivali Diskoteku 54 i zabavljali se, što je bilo teško povezivo sa Vudijem, ali on je za lepu i mladu ženu uvek bio spreman na sve.

Godine 1980. započinje vezu sa glumicom Mijom Farou koja je iza sebe imala dva braka, od kojih jedan sa Frenk Sinatrom. U drugom braku sa pijanistom Andreom Previnom je rodila tri sina i usvojila tri ćerke. Njena i Vudijeva ljubav je bila vrlo neobična. Iako zaljubljen do ušiju, poučen ranijim iskustvima nije hteo da žive zajedno već su tako provodili samo vikende u zajedničkom stanu dok je ostatak nedelje Mia provodila sa decom u drugom. Zajedno su usvojili još jednu devojčicu, ali i dobili sina za koga je glumica jednom prilikom izjavila da  nije sigurna da li je Vudijev ili Sinatrin čime je ukazala na to da je njena veza sa slavnim rediteljem bila otvorena u najbukvalnijem smislu tog oblika odnosa. Sloboda koju su živeli dovela je do toga da se u trenutku kada su njih dvoje postajali sve udaljeniji jedno od drugog Vudi zaljubi u njenu usvojenu kćerku koreanskog porekla Sun-Ji koja je u tom trenutku imala 21 godinu. I pored burne reakcije nevenčane supruge i optužbi da je seksualno zlostavljao kćerke novonastali par je istrajao u svojoj ljubavi i pored salve negativnih reakcija koje je njihova veza izazvala kako u porodici tako i u javnosti. Venčali su se 1997. i taj brak sa dve usvojene ćerke i danas traje bez obzira na osudu okoline i Vudijevu  izjavu: “Da mi je neko, kad sam bio mlad, rekao da ću se venčati sa 35 godina mlađom Koreankom, koja uz to nema veze sa šou biznisom, rekao bih mu da je lud”.

Džek Nikolson

Jedan od najvećih ženskaroša Holivuda Džek Nikolson, po sopstvenom priznanju, ne mari puno za to kako izgleda, ali bez obzira na to važi za jednog od najslavnijih holivudskih šarmera. Priča se da je spavao sa preko 2000 žena što on niti potvrđuje niti demantuje već reaguje svojim čuvenim smeškom koga se neki čak i plaše, a većina apostrofira kao zavodljiv, pripadnice lepšeg pola pogotovu.

Džek nije vodio samo buran ljubavni život već je takav njegov privatni život, in general. Od najranijih dana svoje karijere poznat je kao neko ko eksperimentiše sa narkoticima. Najpre sa LSD-jem da bi kasnije prešao na kokain iako je tvrdio da mu je prvi pomogao da se suoči sa izvesnim problemima koji su ga  mučili od detinjstva. Usled korišćenja narkotika su mu se priviđale razne stvari i javljali homoerotični snovi što je još više jačalo njegovu ljubav prema ženama i potrebu za promiskuitetom. Sa tim u vezi, jednom prilikom je izjavio: “Imao sam sve što muškarac može da poželi, ali ne mogu reći da sam zadovoljan ljubavnim životom”.

Bitanga, kako i sam za sebe ume da kaže, sa odavno dodeljenom titulom jednog od najvećih šarmera, ali i ženskaroša Holivuda koji ne ume da se skrasi iza sebe ima petoro dece sa četiri žene. Zanimljiv podatak iz njegovog privatnog života je i taj da je u 37-oj godini magazin Tajm objavio da njegovi roditelji zapravo nisu Džon i Etel Mej Nikolson kako se smatralo već da je njegova majka Džun Nikolson za koju je on decenijama verovao da mu je starija sestra. Iako je priča bila vrlo inspirativan za novinare nisu uspeli da otkriju ko mu je zapravo otac jer ni sam Džek nikada nije želeo o tome da razgovara sa novinarima. Ipak se saznalo da bi to mogao biti muzičar Donald Farikl Rouz koji je nakon što je to otkriveno ponudio da se DNK analizom utvrdi da li je on otac što je poznati glumac odbio uz izjavu: “Otac je onaj ko ti pomaže dok odrastaš, a ne neko ko ima isti genetski kod.” On sam sa svojom decom ima blizak odnos jer se trudio da im uvek bude dobar otac bez obzira na činjenicu da njihovim majkama nije uspevao da bude primeren i veran muž ili partner pošto je u zvaničnom braku bio samo jednom sa majkom njegovog prvog deteta, glumicom Sandrom Najt.

Biografija ovog Oskarovca je potvrdila kuloarske priče da su kroz njegov krevet prošle neke od najpoznatijih holivudskih glumica poput Meril Strip, Fej Danavej, Kendis Bergeni mnoge druge… Ipak, iako je bio sa toliko stotina žena samo jedna od njih je i po njega bila fatalna. U pitanju je Anđelika Hjuston sa kojom je proveo 18 godina od kojih su veći deo vremena živeli zajedno. I pored velike ljubavi i ovisnosti o ovoj harizmatičnoj holivudskoj  lepotici, čuvenoj muzi fotografa Dejvida Bejlija,  nije uspevao da joj ostane veran i nedrogiran. Ona mu je oprostila brojne avanture, ali je konačni raskid usledio 1989.godine nakon što je Plejboj objavio ispovest manekenke Karen Majo-Čendler o vezi sa Nikolsonom. Nepunih 30 godina kasnije, ako je verovati petparačkim magazinima, molio je Anđeliku sa kojom je ostao u prijateljskim odnosima iako su se rastali burno, da mu se vrati jer ne može da stari sam. U jednom od skorijih intervjua je priznao kako ga je starost promenila i kako više ne uživa u stvarima u kojima je nekada uživao. Iako jako puno vremena provodi sa decom sa kojom se često pojavljuje i u javnosti, čini se da pati zbog staračke usamljenosti koja opet deluje kao logična posledica ranijeg načina života.

Al Kapone

Al Kapone je dokaz da neprivlačni, debeljuškasti muškarci ne moraju fizičke nedostatke kompenzovati samo intelektom i talentom već mogu biti opasni i moćni pa će biti uspešni kod žena i fatalni po njih. Lepotice su uvek volele opasne momke jer su se pored njih osećale zaštićeno iako su ih se mnoge i plašile, ali je upravo taj strah jačao njihov libido.

Al Kapone nije bio samo najveći gangster svih vremena već i najveći šmeker i švaler. Poznat je po svom promiskuitetu i orgijama koje je organizovao za sebe i svoju svitu. Po završetku takvih druženja sobe njegovih hotela u kojima su se one najčešće održavale, bile su prekrivene golim telima, praznim bocama alkohola i smrdele na ustajao dim i seks. Većina žena koje su učestvovale u ovim bahanalijama su bile prostitutke koje su radile za Kaponea. Posebna komisija je istraživanjem, statistički došla do podatka da je za njega radilo oko 5000 prostitutki sa punim radnim vremenom i preko 10000 njih koje su radile honorarno, a sve zajedno su bile odgovorne za više od 27 miliona seksualnih činova godišnje.

Međutim, Kapone nije spavao samo sa ženama koje je plaćao ili su radile za njega. I brojne druge lepotice su želele da provedu makar jednu noć sa njim. Neke od njih su se i zaljubljivale bez obzira na njegovu sklonost ka promiskuitetu i sigurno neverstvo, zbog čega su mnoge emotivno, psihički stradale. Kao i svaki mafijaški bos on je imao svoju ženu, Mae Kapone, majku njegove dece, koja bi za njega dala život, a u par navrata mu ga je i spasila. Bila mu je odana do smrti pa i posle toga, jer je živela još četiri decenije posle njega ne odavši ni jednu tajnu iz njegovog života, a na samrti je uništila sve svoje dnevnike i pisma koja joj je pisao. Bila mu je odana i njegova zaštitnica sve do kraja.

Sam Kapone je ceh promiskuitetnom životu platio preranom smrću i bolešću koja je bila posledica razuzdanog seksualnog života. Iako je celog života nosio pancir gaće kako bi sačuvao svoju muškost nije bio tako obazriv u samom seksu pa je 1927. oboleo od sifilisa koji nije lečio pa je 20 godina kasnije on prouzrokovao ozbiljnu infekciju mozga koja ga je oslabila i fizički i mentalno. Državni neprijatelj broj jedan, najmoćniji gangster sveta poslednje dane svog života je proveo sa intelektom deteta uz brojne halucinacije tokom kojih je razgovarao sa davno umrlim mafijašima, posebno sa onima koje je sam likvidirao. Čovek koji je nekada bio strah i trepet i držao pod kontrolom sve druge gangstere, pred smrt je bio najsrećniji kada bi ga deca i unuci poveli u obližnju prodavnicu da kupi žvake.

Fidel Kastro

Da je moć najjači afrodizijak mogao bi da potvrdi bilo koji moćnik ili političar na svetu, ali u duhu ružnih, a fatalnih to Fidel Kastru polazi za rukom bolje nego bilo kom drugom njegovom kolegi. Po broju svojih ljubavnica daleko iza njega kaskaju i najzgodniji ženskaroši Holivuda jer je Kastro u svoj krevet uspeo da odvede rekordan broj žena jer se veruje da je šarmirao njih oko 10000 i tako postao savremeni Kazanova.

Njegovi bliski saradnici i njegova biografkinja su potvrdili podatak koji je svima zvučao kao prenaduvana izmišljotina  po kojoj je čuveni revolucionar  svaki dan u krevet obavezno odvodio po dve žene koje je pronalazio na plažama Havane, jednu posle ručka i jednu uveče, a neretko, ukoliko je bio slobodan, sa jednom se zabavljao i u jutarnjem satima. Doalovce ih je poručivao kao doručak, ručak i večeru. Iz takvog pristupa istraživači iz Njujork Posta su prostom računicom došli do cifre od 35.000 ljubavnica za 40 godina. Jedan od njegovih bliskih saradnika je izjavio kako ne veruje da bi se Kastro tako dugo održao na vlasti da nije spavao sa svim tim ženama kojima je kao predsednik imao pristup. Sam je za sebe rekao da je ključ njegovog života u tome što je uvek bio svestan svoje potencijalne smrti i živeo kao da mu je svaki dan poslednji, uživajući maksimalno u svemu što mu se nudi, posebno u ženama i seksu.

Međutim, on nije žene imao samo na vlasti već i ranije, kao revolucionar. Dok je u šumama planirao predstojeću revoluciju El Commadante je postao otac čak troje dece različitih majki koje su ostajale trudne u razmaku od nekoliko meseci. Prvi zvanični brak je imao sa imućnom Mirtom Dijaz Balart, sa kojom ima sina, a drugi sa učiteljicom Dalijom Soto del Vale. Jedna od najpoznatijih ljubavnica mu je bila Natalia Revuelta, supruga doktora Orlanda Fernandeza, koja  je važila za jednu od najlepših Kubanki svih vremena. Ona se posebno zaljubila u njegove revolucionarne ideje pa je prodala sve svoje dragocenosti kako bi pomogla revoluciju dok je Kastro njenu kuću koristio za sastanke revolucionara. Rodila mu je jedinu ćerku Alinu na koju je bio posebno slab.

I pored svih poznatih i nepoznatih ljubavnica i konkubina, Kastro je čini se ipak najviše voleo svoju drugu ženu Daliju koja mu je rodila pet sinova. Ona je bila najmanje poznata javnosti, a verovatno najbitnija ženska figura u njegovom životu. Sa njom je prvi i jedini put i sam osetio šta znači biti prevaren jer je Dalija imala aferu sa Horheom, jednim od članova njegove pratnje. Ipak, čak i ako je ona bila žena koja ga je najviše povredila, ona je ta koja je uz njega ostala do samog kraja, kao i on sa njom.


Srpsko izdanje najuticajnijeg muškog magazina na svetu, pokrenuto je na jesen 2013.

esquire.rs


Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


MAN.AT.HIS.BEST / lifestyle & fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post