Muške gaće nisu nastale iz potrebe ili naredbe da sakrijemo svoju sramotu, kao što to kažu oni koji svoju teoriju zasnivaju na konzervativnijem biblijskom objašnjenju o Adamu i smokvinom listu. Ono realnije, evolucionističko,objašnjava kako su muškarci do preteča njihovog donjeg veša došli postepeno iz praktičnih razloga kako bi zaštitili svoje genitelije u čemu se jasno prepoznaje Darvinova teorija evolucije: Muškarci koji su čuvali svoje genitalije i nosili gaće koje su ih maksimalno štitile, očuvali su reproduktivne sposobnosti i tako doprineli produžetku vrste. Ista zabrinutost za bezbednost ovog predela tela svojstvena je i muškarcima modernog doba, pogotovu što danas atak na njihovu reproduktivnost ponekad predstavljaju i same gaće zbog svojih modela, ali je najzanimljiviji primer ovakve zabrinutosti svakako Al Kapone koji je, kažu njegovi biografi, osim pancir prsluka obavezno nosio i pancir bokserice.

Hrabriji i sposobniji (bogatiji) muškarci u praistoriji ono što danas zovemo donim vešom pravili su ih od zmijske kože, a oni drugi od jeftinog krzna. Još zanimljivije je da je i tada postojala jedna vrsta metroseksualaca, barem u odnosu na prethodno pomenute. To su bili muškarci osetljivog čula mirisa koji su svoje genitalije pokrivali velikim školjkama koje nisu sakupljale neprijatne mirise za razliku od krznenih ili kožnih i lakše su se prale i sušile.

Pravu revoluciju u izradi, ali i održavanju, muškog donjeg veša donela je Renesansa kada se počelo insistirati na lepom i prefinjenom, a čistom i mirisnom, pa gaće postaju odevni predmet koji sprečava da neprijatni telesni mirisi dopru do površinskih delova odeće, ali su još uvek predstavljale jednu formu luksuza, a po obliku izgledale kao duži šorts. Za razliku od današnjih vremena, bilo je vrlo nepristojno pokazivati ih, mada se i tada uglavnom znalo ko kakve nosi. Pogotovu se znalo za one koji to nikako nisu želeli poput Napoleona Bonaparte koji je na sve moguće načine pokušavao da sakrije svoje gaće koje su u skladu sa njegovim sitnim telom bile minimalne, a već su opšte poznati njegovi kompleksi vezani za malu i nimalo izražajnu muškost.

Gaće su prestale biti luksuz sa Industrijskom revolucijom koja je omogućila svima da ih sebi priušte. I ne samo to, one tada postaju sve raznovrsnije, i po obliku i po dezenu. Tokom Prvog svetskog rata pojavljuju se čuvene bokserice sa dugmićima koje su prvenstveno bile namenjene vojnicima. Fascinirani ovako komotnim donjim vešom oni po dolasku sa ratišta skidaju sa sebe sve što miriše na vojničku uniformu i barut, ali zadržavaju bokserice. Tako one postaju donji veš koji je simbol pravih muškaraca, odvažnih ratnika, sigurnih u sebe. Onih koji ne vole da ih bilo šta sputava i steže a pogotovu ne slip tj. novi model muških gaća nastao 30tih godina prošlog veka.

Kompanija Cooper je prva izbacila ovaj model i to 50 godina nakon svog osnivanja, inspirisana muškim kupaćim kostimima koji su nošeni duž francuske rivijere. Najinovativniji je bio prednji deo u obliku slova Y, koji je bio ekstremno udoban, savršeno ukrojen i sa jednostavnom potporom za genitalije.  Vremenom je prednja Y forma bivala sve više rezana, a gaće sve manje kao i kod žena – u tolikoj meri da i kada je muški veš u pitanju, sve više postaje tačna rečenica kako smo nekada sa starim vešom pretvorenim u krpu mogli da operemo čitav auto, a danas ne možemo ni da obrišemo ni naočare.

Nakon što su se pojavile slip miške gaće one su neko vreme imale primat iako za razliku od bokserica nisu u tom trenutku nisu delovale ni praktične ni zdrave, jer je poznato da bi one prevashodno trebalo da su komotne, ali su muškarci ipak obožavali da ih kupuju. Jockey, model koji je izbacila kompanija Cooper bio je toliko revolucionaran da se taj osnovni prodaje i danas. Njegova popularnost se primarno ogledala u izvanrednom kvalitetu kroja kod koga je posebna pažnja posvećena svakom detalju koji pruža dodatnu udobnost. Primera radi, guma oko butine je smeštena iznad spoljne strane materijala samog donjeg veša kako ne bi zaustavljala cirkulaciju onog ko ih nosi. Zanimljivo je da je pojava ovog modela između dva rata uticala i na promenu formi nekih drugih odevnih predmeta, pre svega pantalona koje su zbog pojave uskog donjeg veša mogle u središnjem delu postati krojene bliže preponama. Fashion pantalone su zbog ovakve potpore ispod bivale sve uže i naglašavale su mušku anatomiju. Modni uticaj veša na pantalone ponovo se dogodio 80tih godina prošlog veka kada one u središnjem delu i na bokovima opet postaju šire jer su se bokserice masovno vratile u upotrebu i štaviše postale modni trend, neretko nošene i tako da se vide. Bilo kako bilo, postoje i krojači pantalona, tradicionalisti, poput Savile Row, koji primera radi nikada nisu ni poklekli pred popularnošću slip modela gaća. Oni i dan danas svoje pantalone kroje kao prvog dana sa dovoljno prostora ispod pojasa za baggy bokserice i njihov sadržaj.

Nakon što je Jockeysvojom pojavom privremeno ugrozio popularnost bokserki, one staru slavu vraćaju na istom terenu na kom su je i stekle- tokom II svetskog rata kada im je malo izmenjen dizajn nastao u prethodnom – prevashodno je revidiran broj dugmića na jedno dugme dok je kroz pojas sada provučen lastiš. Vojnici koji su ih ponovo popularisali iskoristili su ih i kao sredstvo kojim se izražava lični stav i to uglavnom kroz duhovite poruke tipa: Štos je unutra. Popularnost bokserica zakucana je čini se 1965. godine kada se Elvis Prisley fotografisao u njima. Od tog trenutka one više nisu bile samo odevni predmet koji predstavlja  sloj između tela i gornje odeće, već postaju odeća same po sebi.

Danas, sa tako velikim izborom modela i dezena stil koji muškarac svakako pokazuje i donjim vešom direktno je vezan za odabir modela, pri čemu su mnogi veoma isključivi u svojim izborima. Zanimljivo je pritom da oni koji vole bokserice, uglavnom nikada ne nose slip i obrnuto, jer istraživanja pokazuju da je onih koji vole u podjednakoj meri i jedne i druge toliko minimalan da je gotovo zanemarljiv. Muškarci koji favorizuju slip rade to uglavnom zbog potpore koju ove pružaju njihovim genitalijama odnosno zato što sve drže na svom mestu i zato što se ne ocrtavaju ispod pantalona. Kada je već o držanju reč u tom smislu su najfunkcionalnije triko gaće koje su se u modernim vremenima razvile iz kupaćih kostima kakve nose plivači ili vaterpolisti. Njihov pojas je plitak, sečenje oko prepona duboko, utrošak materijala minimalan ali one apsolutno sve što je u njima drže pod kontrolom. Krajnji oblik muškog donjeg veša bile bi dve, mnogi bi rekli eksplicitne varijante a to su tange i tzv. jock strap. Ni jedan od ova dva modela ipak nije za svakodnevnu upotrebu mada postoje muškarci koje verovatno nikada ne bismo mogli zamisliti u nekom od njih ali ih oni veoma hrabro nose. Ako je verovati Jacku Nickolsonu on otkriva kako često nosi tange, bez obzira na svoju ogromnu, nezategnutu, zadnjicu. Bilo kako bilo, ove modele bi ako ste miškarac od stila trebalo izbegavati van striptiz kluba ili sportskog terena osim ako baš vaša lepša polovina ne insistira na tome  jer je pomisao na vas u takvom donjem vešu toliko loži da biste pristali na sve, pa i na ovo.

Muškarci koji favorizuju bokserice rade to najčešće zato što ne vole da ih bilo šta steže u predelu prepona, a naročito ne slip. Istovremeno, taj argument samo malo drugačije definisan koriste i oni koji ih osporavaju navodeći kako one ne pružaju dovoljnu potporu njihovim genitalijama što mnoge muškarce ume da iritira. Međutim, oni koji obožavaju bokserice uvek će pronaći način  da podrže ono što bi u njima trebalo da se podrži. Uz to one imaju i jednu prednost koje drugi oblici veša nemaju, a to je mogućnost šivenja po meri, a custom-made varijante su nešto što je danas ultra popularno. Ono što je njihova dodatna vrednost u ovom slučaju jeste i to što se materijal koji se za njih koristi pojavljuje u milion varijacija, pa ako ste ta vrsta fanatika možete ih match-ovati i sa vašom košuljom. Ipak najvažnije kod custom-made bokserica biva i ostaje to što će garantovano da vam pašu i podržavaju sve što treba ukoliko ste ih šili po meri.

Moderan muškarac čini se nije dosledan samo jednom modelu veša, već ih bira u skladu sa potrebom i prilikom. Dok su naše dede ili očevi verovali samo kako je bitno da je materijal od koga su naprevljene prijatan i da sve što treba ostane u njima te da mimo toga ništa drugo nije važno, sa nama je situacija drugačija. Najnovije istraživanje na ovu temu, sprovedeno istina, u Americi mada realno ni sami nismo daleko od toga pokazuje kako čak 67% muškaraca sve više nosi jock strap za sport, tange na dejt, bokserice u teretanu i slip za svaki dan.

Ako prihatimo ovo istraživanje kao tačno, a muškarce na osnovu njega okarakterišemo kao neodlučne, kod žena dileme nema: one više vole svog partnera da vide u boksericama nego u triko gaćama, a gejevi uglavnom obrnuto. O tome da žene favorizuju model veša bez potpore najbolje svedoči i to što se ovaj model najviše kupuje kao poklon. Šarene, dezenirane, jednobojne u svim mogućim nijansama, svilene ili pamučne,  bokserice su odavno počele da potiskuju u drugi plan dosadnu kravatu. Žene su inače sa oduševljenjem prohvatile trend poklanjanja donjeg veša jer preko praktičnog i ne baš skupog poklona one mogu puno toga da kažu muškarcu kome su ga namenile – da pokažu posebnu prisnost prema njemu i da mu naravno diskretno stave do znanja u kakvom vešu najviše vole da ga vide.

Žene ne kupuju muškarcima veš samo kao poklon. Ono što te žene statistički najviše zanima jeste koliko često muškarac menja veš i to pitanje najčešće postavljaju, sa potpunim pravom jer je veliki broj muškaraca koji i dalje to ne radi svakodnevno. Kada su uhvaćeni više dana za redom u istom vešu, oni to najčešće pravdaju činjenicom kako im je to srećni par. Čak 40% muškaraca tvrdi kako ima ovakav par gaća u svom ormanu i nosi ga na prvi dejt, intervju za posao i slično, ali ni jedan od njih nije umeo da objasni šta je tačno to što jedan isti komad pamuka može učiniti srećnim ili nesrećnim za njega. Da li je u pitanju činjenica da im dobro stoje ili se radi o nekoj sentimentalnosti, da ne kažemo klasičnom sujeverju. Takvima, kao i svim drugim muškarcima bi trebalo objasniti da je za naš donji veš najvažnije od svega da je udoban, da nas ne sputava i da nam daje dovoljnu dozu samopouzdanja pogotovu što se danas sve više nas pojavljuje samo u donjem vešu, ako nigde drugde onda kroz čuveni selfie na nekoj od društvenih mreža. U tome tajni više nema.


All images and materials are copyright protected and are the property of doroteo.rs


Srpsko izdanje najuticajnijeg muškog magazina na svetu, pokrenuto je na jesen 2013.

esquire.rs


Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


MAN.AT.HIS.BEST / lifestyle & fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post