Pruge će, sada je već izvesno, biti dominantan trend ovog proleća. Ponovo. Međutim, ako ćemo realno one su odavno postale vanvremenski dezen. Pokušajte uostalom da zamislite leto bez prugaste majice, zimu bez takvog džempera, šala…Ne ide. Muškarci generalno imaju otpor prema nošenju bilo kakvih dezena jer to smatraju klizavim terenom na kome bi lako mogli napraviti grešku zbog koje bi delovali smešno i tu su sasvim u pravu. Međutim, svi su nekako opušteniji sa prugastim materijalima tj. sa dezenom koji se najlakše kombinuje. Kao takav on je prisutan i u ovoj sezoni sa tendencijom da u mnogim segmentima uzme primat. Stoga je veoma bitno da ukoliko se već odlučite da ovog proleća ili leta na sebi ponesete bilo koju varijantu pruga, to uradite na pravi način.

Pravilo koje siguran sam svaki muškarac zna jeste sledeće: Ne nosi vertikalne pruge ako si mršav i visok, ni horizontalne ako si punije građe. Kod mnogih, se nažalost, pravilnik nošenja pruga sa ovim završava. Nedopustivo pogrešno. Jer muškarac koji nosi pruge na pogrešan način sebe je vizuelno potpuno unakazio. I nema ga. Pruge ga takoreći progutaju, pogotovu ukoliko nosi pruge na nekoliko odevnih predmeta istovremeno i to radi neadekvatno. Međutim, ukoliko ih dobro upari, onda on može izgledati veoma šik i zanimljivo, čak i ukoliko pribegava onome od čega većina muškaraca beži a to je kombinovanje vertikalnih i horizontalnih pruga istovremeno, što uostalom i u ovoj sezoni preporučuju mnogi dizajneri od onih koji se bave luksuznom visokom modom do high street giganata.

Formalne pruge

Muškarci pruge najčešće vezuju za formalan stil odevanja. Neku varijantu odela na pruge verovatno svaki od nas ima u svom garderoberu. Premda većina muškaraca ovakvo odelo vezuje za formalne i poslovne aktivnosti, ono je odavno prestalo da bude rezervisano samo za bankare i sve više je prisutno i kao outfit koji nosimo out-of-the-office. Štaviše, ono predstavlja pametno skrojen outfit koji može izgledati veoma moderno i avanturistički, posebno ukoliko se izmestite iz okvira crnog odela sa srebrno-sivim prugama i teget odela sa belim, i ne fokusirate se samo na odela koja imaju tanke, skoro neprimetne pruge. Da biste ga izneli dovoljno smelo i podjednako uspešno potrebno je samo malo znanja i nešto malo više samopouzdanja.

Što se tiče samih pruga na odelu, važno je da shvatite da i sama njihova debljina utiče na vaš izgled. Dok vas tanke pruge čine mršavijim, deblje vas logično vizuelno proširuju. Ono što je kod odela na pruge najvažnije jeste fit, kao i kod bilo kog drugog odela, ali kod ovog posebno jer loše fitovano prugasto odelo može učiniti da pruge na vama više izgledaju kao Halloween kostim nego stilski izbor.

Ukoliko želite da idete na sigurno, birajte jednobojnu košulju uz prugasto odelo, a ukoliko želite da sve uvežete, birajte košulju koja odgovara boji samih prugica na odelu. Ako pak želite da se istaknete svojim izgledom kombinujte pruge na pruge i slobodno obucite prugasto odelo na prugastu košulju, samo se u tom slučaju držite podalje od prugaste kravate. To je klasično „2 od 3 nije loše“-pravilo koje poručuje da ukoliko koristite dezene u okviru svetog trojstva „sako – košulja – kravata“, jedno od to troje mora biti jednobojno. Ako je kravata ta koja je zadužena da smiruje ceo outfit onda ona neka bude u boji prugica na odelu. A ako ste potpuni klasičar onda neizostavan element vašeg outfita koji primarno čini odelo na pruge moraju biti i: francuska dugmad za manžetne, svilene maramica u džepiću sakoa ili košulja sa kontrastnom kragnom.

Gradska faca

Muškarci koji svoj stil grade na liniji između formalne i casual garderobe, takođe vole pruge. Smart casual koji propagiraju kao bitne elemente jasno definisanog stila sadrži: sako, košulju sa dugmićima (bez kravate), džemper, majicu, šivene bermude, chino pantalone i neobrađen jeans , klasičnog kroja, bez ikakvih bleđenja, cepanja, amblema i sličnih varijacija na zadatu temu. Ovaj stil odevanja isključuje sve što ima rough obradu kao i sve što ima veze sa teretanom i sportskim terenima. Sa takvom postavkom stvari, smart casual je odličan za implementaciju prugastih dezena.

Kada je reč o džemperima i majicama, najefektnije je ići na horizontalne pruge, ukoliko vam građa to dozvoljava. Ako imate koji kilogram viška nemojte birati gornji odevni predmet koji je ceo na prugice već onaj koji ima jednu ili dve pruge na jednobojnoj osnovi. Breton prugasti dezen je odličan za izgled koji naglašava crtu između formalne i casual garderobe. Nasuprot tome, košulje sa dugmićima u idealnoj varijanti imaju vertikalne pruge i to isključivo tanke, jer što deblje pruge to manje stila odajete. Međutim, kombinacija tankih i debljih pruga na jednoj košulji, kao i boja, predstavlja krajnje sofisticiranu opciju. Vertikalne pruge, in general, stvaraju dobru iluziju kada je ljudska figura u pitanju i čine da telo izgleda vitkije.

Muškarci koji teže dandy stilu možda požele da eksperimentišu sa pantalonama ili bermudama na prugice. To je naravno izvodljivo, uz malo samopouzdanja, adekvatno držanje i dobro odabrane ostale odevne predmete koje uz njih kombinujete.Ako držite do stila, preporučljivo je da izbegavate čarape na pruge kad god je to moguće, ukoliko ne možete uvek. Baš ako ih nosite, neka pruge budu minimalno kontrastnih boja.

Opušteno na plaži…

Leto i more ne možete zamisliti bez pruga, ako ni u kom drugom obliku, onda mornarskih.Breton majica je postala višegodišnji klasik koji nikada ne izlazi iz mode i gde god da se nalazite, a nosite je, ona u vaš prolećni ili letnji outfit unosi dašak atmosfere sa francuske rivijere. Pruge su najblaže rečeno stvorene za plažu. Nautičke asocijacije koje proizvode čine ih savršenim izborom za relaks na vodi ili pored vode. Međutim, iako na prvi pogled deluje kako ste u ovoj opciji slobodni da radite šta god poželite pa da se tako i oblačite neka pravila bi trebalo ispoštovati i na odmoru. Plavo bele pruge su naravno zacementirano siguran izbor – klasičan izgled sa kojim ne možete pogrešiti na kom god odevnom predmetu da ih primenite, samo ih nemojte međusobno kombinovati. Nikako, na primer, nemojte nositi plavo bele prugaste bermude sa istom takvom majicom koliko god vas neko ubeđivao kako je tocool. Čak i da jeste u tome ćete uvek više izgledati kao junak iz crtanog filma nego muškarac od stila. Samo zato što se opuštate na nekom pesku pored mora i uživate u suncu i surfovanju, ne znači da treba da se odreknete svakog smisla za estetsku pristojnost.

4 OSNOVNA PRAVILA ZA NOŠENJE PRUGASTIH DEZENA

Ne želite da izgledate kao klovn, a nosite pruge, obratite pažnju na sledeće:

1.Birajte vertikalno

Postoji par stvari koje morate razmotriti prilikom osnovne odluke da li da se opredelite za horizontalne ili vertikalne pruge, ali samo uz par izuzetaka, vertikalne pruge su uvek izbor koji pokazuje više stila. Ukoliko ne želite da izgledate kao junak iz ulice Sezam ili kao zatvorenik, horizontalne pruge su uglavnom pogrešno rešenje dok sa druge strane vertikalne ne nose puno negativnih konotacija. Štaviše, one čine da izgledate viši nego što inače jeste što je dobro ukoliko vam manjka koji cm u visinu, ali u suprotnom može učiniti da izgledate kao Lurč. Sličan nesretni efekat imaju i horizontalne pruge na nekome ko ima koji cm viška u obimu. To je svakako samo optička iluzija, ali kada je odevnje u pitanju, percepcija je ono što presuđuje. Stoga, kad god to možete, pre budite vertikalni nego horizontalni.

2.Držite se tankog

Koji god pravac pruga da ste odabrali, mada su i dalje stilska preporuka i fokus na vertikalnim, morate voditi računa i o njihovoj debljini, a osnovni savet u tom smislu glasi: Birajte one tanje. Debele pruge gotovo nikada i nikako nisu stylish, pa se po mogućstvu držite debljine ispod 1 cm.

3.Vodite računa o komplementarnim bojama

Ukoliko su vam pravac i debljina pruga pod kontrolom, trebalo bi se dalje pozabaviti njihovom bojom. Ovde međutim nema striktnog pravila koje bi se boje trebalo držati. Vaš lični stav i preferencije će vam najbolje pokazati koje su boje za vas, ali s obzirom na to da prugasti dezen uvek podrazumeva kombinaciju minimum dve boje, trudite se da one budu komplementarne. Kontrastne boje kao što su crvena i zelena, plava i narandžasta ili slično uvek predstavljaju atak na naš vid i percepciju ako su jedna do druge a pogotovu ukoliko se kao takve ponavljaju.

4.Miksujte pruge veoma pažljivo

Oni koji neguju tradicionalan pogled na modu, a prevashodno na mušku modu, žestoko se protive istovremenom nošenju dva ili više predmeta na pruge. Primera radi, takvi nikada ne bi obukli odelo na pruge u kombinaciji sa prugastom košuljom, a da ne govorimo o nekom smelijem ovako dezeniranom outfitu iako savremena modna klima ne priznaje pravilo poput ovog. Stoga, možete i sami da ga se odreknete, ali samo pod uslovom da dva prugasta odevna predmeta koje nosite zajedno nemaju pruge iste debljine, a pogotovu ukoliko imaju isti pravac.


Srpsko izdanje najuticajnijeg muškog magazina na svetu, pokrenuto je na jesen 2013.

esquire.rs


Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


MAN.AT.HIS.BEST / lifestyle & fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post