Ima nešto potpuno nesputavajuće kada je reč o muškarcu i motoru, preciznije o muškarcu na motoru i njegovom doživljaju slobode otvorenog druma ili adrenalina koji piči kroz vene dok vozi svog dvotočkaša. To je jedan potpuno specifičan stil života koji pravi ljubitelji motora najčešće baš tako ne vole da zovu, možda i zato što su svesni da u savremenom načinu života retko ko može u potpunosti da ga ispoštuje. Većina današnjih bajkera je ipak na ovaj ili onaj način vezana (da ne kažemo sputana), pre svega za svoju svakodnevicu, poslove, karijeru, obaveze i porodicu tako da su retki oni koji mogu sebi da priušte potpunu slobodu bajkerskog stila života: otvoren put i  mogućnost da sednu na svog ljubimca dvotočkaša i odvezu se gde god požele, u bilo kom trenutku i koliko god dugo žele. Ipak ljubitelja ovih paklenih mašina, te adrenalina koji njihova vožnja donosi i svega što uz to ide ima svuda oko nas. Prepoznatljivi su po tome što voze ne da bi pobegli od života, već da život ne bi njima pobegao.

Ako vozite motor i pitate se da li živite bajkerskim stilom života, oni koji to zaista rade ili barem znaju kako se to radi, kažu da je sledećih 10 jasnih stavova da gajite pravog bajkera u sebi:

1 / Birate motor kao prevozno sredstvo uvek, i slovima UVEK kada je to moguće, čak i ukoliko bi putovanje nekim drugim vidom transporta bilo mnogo udobnije, dobar je znak da razmišljate bajkerski i živite takvim stilom života.

2 /Termini poput prenosnog odnosa ili akceleratora za vas imaju puno značenje. Ako prepoznajete i poimence znate svaki deo motora, bolje nego što znate imena svojih bivših jasno je da u vašem srcu čuči jedan mehaničar i nema potrebe da vam objašnjavamo da ukoliko je on tu, bajker ste.

3 / Živite život od jednog do drugog putovanja motorom period između njih provodite isključivo razmišljajući o prethodnom putovanju ili planirajući novo – znači živite potpuno bajkerski.

4 / Vaše teme najčešće uključuju termine kao što su konjska snaga ili karike motora. Ukoliko svaki put kada razgovarate sa svojim prijateljima ili ortacima koristite neke od ovih termina ili još više ako ih upotrebljavate kao sinonime za neke druge reči, dvojbe nema, ta terminologija je ušla u vašu krv.

5 / Reč “bratstvo” za vas znači više od samo obične grupe prijatelja koji dele zajedničku strast prema dvotočkašima i zabavljaju se vikendom. Stereotip po kome su bajkeri loši momci, beskrupulozni i skloni porocima odavno je čini se razbijen, pogotovu što sve više moto klubova ili bratstava sklopljenih iz ljubavi prema motorima svojim humanim delima pokazuje upravo suprotno. Štaviše, bajkerska bratstva promovišu izrazite moralne vrednosti i pre svega odgovornost i bezbednost u saobraćaju. Njihova potreba za slobodom isključuje divljaštvo i vandalizam jer je to pre svega sloboda duha, sloboda da živiš svoje snove.

6 / Slobodu poistovećujete samo sa onim osećajem koji imate dok ste na otvorenom putu, na dva točka i sa vetrom u kosi, bajker ste bez ikakve dvojbe.

7 / Hvatate sebe kako vozite motor isključivo da biste ga vozili, bez bilo kog drugog razloga tipa da se prevezete iz jedne tačke na drugu ili što bi Kyle Chandler rekao: “Ja zaista volim da vozim svoj motor… Kada želim da pobegnem od svega, da budem sam sa sobom i da razbistrim svoje misli, to je ono što radim.” Ako osećate da bilo koji razlog može biti dovoljan razlog da sednete na motor ili je jedini razlog zbog koga najčešće vozite motor samo to što uživate u tome što ste na dva točka, pasionirani ste bajker

8 / Svoje prijatelje prepoznajete po zvuku auspuha. Ako vam se makar jednom desilo da hodate ulicom I po zvuku auspuha motora koji vam prilazi prepoznajete svog prijatelja, onda ste sigurno bajker u krvi.

9 / Nikada ne pitate nekoga da provozate njegov ili njen motor, kao što ne volite ni da neko traži vaš. Ako mislite da je posledica loših manira, da ne kažemo iritirajuće, da nekome tražite da stavite ruku na ručicu za gas njegovog motora, onda niste samo neko ko ih voli, već pravi bajker zato što on u životu ne deli samo 3 stvari: motor, cigaretu i ženu. Izuzetne situacije postoje, ali ipak ako ste bajker do srži onda ste vezani samo za svoju mašinu (pogotovu ukoliko je custom-made, a kod većine bajkera jeste) i nećete sebi dozvoliti da dođete u iskušenje da probate drugu. To mu dođe nešto kao (bračni) zavet na vernost.

0 / Jedini način po kome znate da nekoga volite jeste da ga volite podjednako kao svog dvotočkaša. Valentino Rossi je jednom prilikom rekao: “Najvažnija stvar je da imate dobar odnos sa svojom mašinom… Ja na motor gledam kao na ženu, znam da to glupo zvuči, ali je tako…” Ako vam neki mali kvar na motoru ne da da noću spavate definitivno volite svoj motor, ali ako ga volite podjednako kao svoju devojku onda ste bajker svim svojim bićem.

Na koncu, živeti bajkerskim stilom života znači biti jedna vrsta vagabunda na dva točka, putovati po zemlji i svetu i nikada zapravo ne biti u jednom mestu. To znači sticati prijatelje i puštati ih da odu; buditi se na mestu za koje niste sigurni da ćete na njemu i zaspati, živeti sa osećajem potpune slobode, što ipak mogu samo retki. Ono što, međutim, mogu svi jeste da se potrude da makar povremeno sebi obezbede taj osećaj i prizovu bajkerski liffestyle koji je, ako ni na jedan drugi način, onda kroz svoj specifičan vizuelni izraz postao potpuni mainstream, popularan čak i kod onih koji nemaju ili uopšte ne voze motor. Danas, čini se, više nego ikada ranije.

Klasičan bajkerski stereotip: loš momak, duga, neuredna kosa i ne baš negovan muškarac, odavno ne pije vodu. Štaviše, ta veza je raskinuta još sredinom prošlog veka kada su se, makar u vizuelnom smislu, udružili bajkeri i hipsteri. Osim toga, neuredan izgled odavno ne znači i neuredan način života, pogotovu poslednjih godina od kada smo počeli da plaćamo da tako izgledamo. Bajkeri su se, međutim, sa takvom vizuelnom prezentacijom odavno pozdravili, štaviše postali su modni fenomen i svoj stil neretko pozajmljuju i gradskim džentlmenima sofisticiranog stila, pogotovu od trenutka kada su žene njihov izgled okarakterisale kao seksi, i to kao veoma seksi. Dakle, ukoliko ste odlučili da u vaš stil utkate stil bajkerskog buntovnika, znajte da ćete ostavljati utisak poželjnog džentlmena, žargonski rečeno dase koji je slobodnog duha i koji uvek sam bira svoj stil življenja.

Temelje neodoljivog šarma bajkerskog stila zakucali su 50tih i 60tih godina prošlog veka čuveni “loši” momci Holivuda i neprevaziđeni seks simboli u tom i svakom drugom smislu: Marlon Brando, James Dean i Steve McQueen. Njihov džentlmenski stav, seksi izgled i slobodan (bajkerski) način života stvorili su modni stil koji se kao takav kopira i dan danas, čak i među onima koji motor uopšte ne voze. Dean je taj stil utemeljio kroz njegovu najjednostavniju varijantu: bela majica, odličan jeans i kožna jakna uz naravno neizbežan attitude da sve to iznese. Brando je taj buntovnički stil nadgradio, dajući mu pečat pravog motoriste, ali McQueen ga je ipak zakucao. Sportskom izgledu buntovnika koji su plasirala dvojica njegovih prethodnika dao je šmekersku notu oblačeći umesto obične bele majice polo varijantu, kardigane, džempere na V izrez, ali pre svega neprevaziđenim modnim detaljima: kožnim rukavicama, avijatičarkama i odličnim satom, najčešće Roleksom zbog čega je poznati proizvođač jedan od svojih najsofisticiranijih modela nazvao upravo po čuvenom glumcu. Baš kao što se uz njegovo ime vezao i čuveni proizvođač kožnih motorskih jakni, Barbour’s, još od 1964. godine kada je American International Trials team, u kome je bio i sam McQueen, za svoje mukotrpne i neustrašivo izdržljive trke izabrao upravo jakne ovog proizvođača.

Najbolja stvar kod kreiranja bajkerskog stila jeste to što svako može da ga interpretira na svoj način. Ne postoji identičan izgled niti definitivan način kako bi on trebalo da izgleda te su stoga u njegovom kreiranju mogućnosti gotovo neograničene, baš kao što  i u samoj vožnji motora imate osećaj potpune slobode ali nakon što ispoštujete pravila koja morate a koja vam obezbeđuju bezbednu vožnju. U modnom smislu, ako želite da izgledate kao dobro stilizovan bajker, morate ispoštovati sledećih šest:

1 Shvatite da je kožna jakna ključ vašeg outfita. Ovaj vanvremenski komad garderobe koji su u podjednakoj meri usvojili mnogi: pankeri, rokeri, vojni personal, pa čak i dečko iz susedstva, posebno su specifične za bajkere. Ako ste i vi taj ili biste hteli tako da izgledate slobodno izaberite jaknu sa nekim bajkerskim logoom, krilima ili plamenom. Ipak, vodite računa da ona nema previše detalja na sebi, posebno ne metalnih, jer ćete tako prenaglasiti svoj stil, a to ipak nemojte raditi, posebno ukoliko niste pravi motorista koji ima i svog dvotočkaša već samo furate taj stil. Mada bajkerske jakne danas možete naći gotovo kod svakog poznatijeg ili manje afirmiranog brenda ipak vodite računa kod koga je kupujete, pogotovu što je to jedan od onih odevnih komada koji se neretko kupuje za ceo život. Uz to, ako već negujete bajkerski stil izbegavajte veštačke materijale i obavezno kupujte one od prirodne kože. Brend sa kojim nikada nećete pogrešiti je Barbour International pogotovu ukoliko biste da oživite bajkerski stil a la Steve McQueen. Isto važi i za Bastardo.

2 Obucite dobru majicu. Istina, kožna jakna najbolje leže na klasičnu belu majicu i jeans, reanimirajući tako buntovni stil Branda ili Deana, ali ukoliko želite da budete pravi bajker, majica koju nosite mora da iskazuje i neki vaš stav. Stoga kada je birate, najbolje je da uzmete onu koja komunicira sa svetom koji predstavljate. Nemojte se plašiti da obučete majicu koja iznosi vaše mišljenje bilo vezano za muziku, politiku, omiljeno piće ili nešto sasvim drugo. Bajkeri su inače poznati kao osobe sa veoma izrazitim mišljenjem i jasnim stavom o svemu.

3 Pametno birajte pantalone. U prevodu, ako je ikako moguće izbegavajte kožne. Kožni komplet od glave do pete možda i može izgledati ok, ali samo dok ste na svom dvotočkašu, a kada sa njega siđete izgledaćete gotovo besmisleno. Jeans je stoga pravi izbor za vas. Teksas farmerke se odlično kombinuju sa kožnom jaknom i u takvoj kombinaciji ćete izgledati sjajno i bajkerski sofisticirano. Bajkeri su se ranije pre odlučivali za kožne pantalone zato što su im one pružale bolju zaštitu dok su na motoru, ali to odavno nije pravilo. Naime, dizajn bajkerskih farmerica je znatno uznapredovao i danas ne samo da imate opciju farmerica u koje se lako i stavljaju i vade protektori za bezbednu vožnju, već su dostupne i u varijanti u kojoj je njihova unutrašnjost presvučena kevlarom, materijalom poznatim po tome što se od njega izrađuju panciri, te tako pružaju odličnu zaštitu ukoliko bi, ne daj Bože, došlo do pada sa motora. Ako pak motor ne vozite već samo želite da izgledate kao bajker, onda se bez imalo dvojbe između kožnih pantalona i onih od jeansa, opredelite za ove druge.

4 Nabavite dobre čizme. One su esencijalan komad kada je o bajkerskom stilu reč i gotovo po pravilu one su teške i jake, te naravno kožne. Prilikom kupovine ovakvih čizama vodite računa da pojava raznih logoa na njima bude što minimalnija i ako birate između kaubojki ili nekih drugih vrsta čizama, prve nemojte birati barem još neko vreme dok se ponovo ne vrate u modu što sigurno neće biti tako daleko. Ako pak niste ljubitelj čizama, nećete baš previše pogrešiti ni ukoliko se opredelite za patike, ako ništa drugo one uvek dobro idu u “farmerke i kožna jakna” – kombinaciji.

5 Pogledajte put ispred vas kroz dobar par naočara koje su neizbežan aksesoar ukoliko želite da se obučete kao bajker. Oni koji svesredno prate ovaj stil se najčešće opredeljuju za avijatičarke, ali bilo koje naočare koje vam dobro stoje će se uklopiti u vaš bajkerski outfit. Ako volite retro bajkerski stil, slobodno stavite zaštitne naočare za vožnju.

6 Povedite računa o tome šta stavljate na glavu. Misli se, naravno na kacigu, pri čijem odabiru je najvažnije da ima dobru zaštitnu ulogu i tek kada ispuni taj uslov, onda možete obratiti pažnju i na njen vizuelni efekat. Osim toga, ovo je jedini element bajkerskog stila koji ćete nositi samo i isključivo ukoliko zaista i vozite motor. U suprotnom, ako samo volite da izgledate kao bajker a nikada niste seli na motor sa njom na glavi ćete izgledati u najmanju ruku smešno… Kaciga, jakna i vaš motor su 3 stvari koje su najbolji pokazatelj toga ko ste i kakvi ste dok ste na svom ljubimcu, dvotočkašu.


BASTARDO CLUB

Kralja Petra 70B

Belgrade

bastardo online shop

bastardo is social


All images are copyright protected and are the property of bastardo-club.com and doroteo.rs


Srpsko izdanje najuticajnijeg muškog magazina na svetu, pokrenuto je na jesen 2013.

esquire.rs


Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


MAN.AT.HIS.BEST / lifestyle & fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post