Mišljenje da se liste poput ove teško prave predstavlja zabludu. Poteškoća bi nastala jedino usled potrebe za rangiranjem onih koji su na njoj, što ovde neće biti slučaj. Svaki od ovih muškaraca nekim delom svoje ličnosti ili stvaralaštva može biti inspirativan onome ko teži boljoj verziji sebe u bilo kom smislu. I ima u svojoj biografiji makar nešto zvog čega zaslužuje naše poštovanje.

David Beckham nije samo vrhunski sportista, dobar suprug, još bolji otac i neprikosnoveni modni trendseter, već prvi pravi influenser modernog doba. Od njega je svaki muškarac već pokupio makar neku foru. I njegova fotografija sa nedavno održanog medijski najpraćenijeg event-a u novijoj istoriji nije bez razloga najpodeljeniji #photooftheday sa istog.

James Dean, obožavan pre svega zbog svog ogromnog talenta, ali i reputacije zgodnog buntovnika u leksikonima muškaraca širom sveta najčešće je pisan odgovor na temu idola. Ono što god njega inspiriše, a mnogi zaboravljaju, jeste njegov konstantan rad na sebi pošto je bio glumac koji je u pauzama snimanja i bilo kojih drugih aktivnosti koristio svaki trenutak da čita i dodatno se edukuje.

Sean Connery je džentlmen bez konkurencije. Iako se nameće stav kako u modernim vremenima nije moguće nositi takvu titulu, ne znači da ne bi trebalo da pokušamo da budemo takvi. Bukvar britansko-škotskog mentora imamo.

Nikolu Teslu koliko god tvrdili drigačije niko od nas nije na pravi način spoznao. Međutim, upravo u tome i leži njegova najveća lekcija da ono što smo sami sa sobom ne mora ni na koji način da bude smetnja onome što stvaramo. Kao što ne smemo da dozvolimo ni da nas bilo šta sa strane omete u tome.

Novak Đoković bi poput Tesle mogao da kaže kako je na svom putu ka uspehu bio mnogo saplitan, naravno najviše u svojoj sredini. Premda ovde često bespotrebno kritikovan, on je ipak nešto na šta je Srbija najponosnija. Njegova demonstracija odlično kanalisanog srpskog inata spakovanog uz urođeni šarm i harizmu, istovremeno i osvaja i pleni.

Muhamed Ali, bokser, vrhunski sportista i borac za ljudska prava. Za poseban #respect je njegovo odbijanje da učestvuje u Vijetnamskom ratu, zbog čega mu je bilo zabranjeno da se takmiči, ali se on brzo vraća na tron sa novom titulom i uz to postaje globalna sportska ikona.

Tito je, šta god o njegovom političkom delovanju mislili bio neprikosnoveni šmeker i trendseter, uvek u društvu lepih žena, besprekorno elegantan i odmeren pa se njegov stil nabijen istinskim hedonizmom ne pamti bez razloga. Iako je vladao iza gvozdene zavese, bio je političar po meri Zapada koji i danas predstavlja efektnu sliku moći i portret snažne ličnosti bez obzira na emocije ili stavove koje ona budi.

James Bond je odavno izašao sa filmskog platna i postao ličnost za sebe. Njegova popularnost nema toliko veze sa novcem uloženim u kreiranje njegovog lika koliko sa njegovim stilom života postavljenim još na početku. Špijun sa licencom za ubijanje i šarmom najvećeg zavodnika na svetu svakako je nešto što bi svaki muškarac poželeo da bude. On je zgodan, inteligentan, savršeno stilizovan, spava sa najlepšim ženama, putuje svetom… Nema, dakle, razloga da ne bude poželjan ne samo kao predmet ženske već i muške požude i kao takav, role model svakog muškarca na ovom svetu. Ili barem svakog ko je pogledao makar jedan film o njemu.

Barack Obama ipak neće ostati upamćen samo kao prvi crnac na čelu Sjedinjenih Američkih Država već kao neko ko je postavio trend kako da se predsednik jedne države u modernim vremenima ponaša i ophodi u javnosti. Prvi je shvatio značaj marketinga u politici i moć savremenih sredstava komunikacije. Tajna njegovog uspeha leži u spajanju nespojivog koje se ogleda u kako u političkom delovanju, tako i kroz životni stil, pa je vrlo brzo nakon dolaska na vlast svojom pojavom, optimizmom, obrazovanjem i vizijom osvojio ne samo Amerikance već čitav svet.

Kazanova je valjda prvi muškarac za koga znamo, a koji je spoznao suštinu seksa i zavođenja. Međutim, o njemu se uvek govori kao o nekome ko je spavao sa puno žena ili se dele njegovi recepti jer je mnoge zaveo tako što im je kuvao, ali se previđa najvažnija lekcija koja se uči iz Kazanovinog bitisanja: On je svakoj od žena koju je osvajao prilazio drugačije i to je ono što bi svaki muškarac trebalo da zna.

George Cloony je od prvog pojavljivanja postao (i ostao) najpoželjniji muškarac među pripadnicama lepšeg pola, gospodin Zverka onakav kakvim ga opisuje moderna ženska literatura. Zanimljivo je da je titulu zadržao i nakon ženidbe što retko kome polazi za rukom, a još fascinantnije je što je to zapravo postigao pravim odabirom supruge. Sada demonstrira kako se ostaje šarmer i u senci iste.

Hugh Hefner se najviše zavidi na broju Plejbojevih zečica sa kojima je spavao dok su ih drugi muškarci samo gledali na duplericama koje im je prodavao i maštali na razne teme. Međutim, Hef bi trebalo pre svega da bude uzor kao neko ko je uspeo da unovči svoj hedonizam tj. da svoju ljubav prema zgodnim ženama i seksu pretvori u biznis koji mu je doneo milione i neverovatno lagodan i opušten život.

14ti Dalaj Lama, politički i duhovni vođa Tibetanaca i propovednik budizma, religije za koju mnogi tvrde kako će ostati jedina neiskvarena na ovom svetu te samim tim religija budućih pokolenja. Čovek takvog mira i životnih pouka koje plene ne može a da ne bude inspirativan na više polja. Odakle god da ih crpe, mudrosti koje izgovara su neverovatne.

James Franco, umetnik mlađe generacije koji se ne plaši da kao umetnik zakorači na neku od novih teritorija. On snima filmove, glumi u njima, ima diplomu sa Yale-a i predaje filmsku umetnost na njujorškom univerzitetu i univerzitetu Južne kalifornije, a uz sve to piše i poeziju.

Brendon Bruchard je samo jedan life-coach u masi mnogobrojnih. Međutim, dok većina uveliko počinje da iritira, on po mnogima postiže potpuno drugačiji efekat. Svi se slažu da je on jedan od onih koji najbolje prenose lekcije o samopoštovanju i samomotivaciji, te životu bez stresa. Ako je nekome za takve lekcije neophodan trener, onda je Bruchard jedno od boljih rešenja.

Richard Branson, bilioner koji tera da se zapitamo kako neko uspeva da vodi više od 400 kompanija, ali najpre: kako uspeva da pored toliko posla vodi normalan život i uz to sve vreme bude nasmejan. On nema samo materijalno bogatstvo već i ponašanje koje odaje utisak da je uvek veseo poput deteta stalno šireći potrebu za zabavom i dobrim raspoloženje koje širi oko sebe.

Pele, čuveni brazilski reprezentativac i osvajač svih najznačajnijih titula, svakako jedan od najvećih fudbalera svih vremena, da se nije rodio kao fudbaler, rodio bi se kao fudbalska lopta. To bi mogli da potvrde svi koji su makar jednom videli način na koji se on kreće po fudbalskom terenu. Kao fudbaler je uspeo čak da zaustavi i građanski rat u Nigeriji jer su zaraćene stane potpisale primirje na 48 sati samo kako bi Pele uspeo da odigra egzibicijski meč u glavnom gradu ove afričke zemlje, Lagosu.

Nik Vujičić, rođen sa tetra-ameija poremećajem usled koga nema ruke, a umesto nogu ima stopala, je i pored toga diplomirao računovodstvo i finansijsko planiranje, a danas je i otac četvoro dece. Dakle, motivacija i #respect sam po sebi. Ne čudi što je postao jedan od najpoznatijih motivacionih govornika današnjice koji nas uči brojnim životnim lekcijama a pre svega onoj najvažnijoj da ukoliko čovek ima volju, onda može sve.

Prince Harry je definitivno primer modernog džentlmena. On spaja nespojivo, buntovan život jednog milenijalca sa manirima i protokolima koje je rođenjem morao da usvoji. Iskače iz klišea kraljevske porodice taman onoliko koliko je potrebno da bude simpatičan, dok na drugoj strani spontano prenosi sve one dobre vrednosti koje bi kraljevska porodica želela da demonstrira ali ne uspeva usled ničim izazvane hladnoće i veštačke uštogljenosti-

David Bowie, najuticajniji muzičar XX veka, umetnik bez konkurencije. Inspiriše svakoga ko je drugačiji i ko stvara. Uči nas koliko umetnost i kreativnost, kada ih ako ih posedujemo, nemaju i ne smeju da poznaju granice.

Leonardo di Caprio poseduje glumački talenat koji je nesporan, samo mu je, često nepravedno osporavanom, trebalo malo više vremena da se dokaže jer je na prvu bio previše sladak. Njegova moć transformacije je neograničena, ali je njegova tajna u tome što je stvaran šta god da glumi jer je uvek do srži predan onome što radi. On je pravi štreber među glumcima i kod pripremanja bilo koje uloge odlično odradi svoj domaći zadatak.

Lewis Hamilton nije samo mladić koji je u 22oj godini života dobio automobil kakav bi samo mogao da poželi već je sportista koji je već sledeće istim tim automobilom osvojio svoj prvi šampionat i nastavio da niže takve uspehe da kada bi se sutra penzionisao teško bi ga neko mogao dostići. Ono što ga čini drugačijim je stav. On odiše samopouzdanjem i upornošću, ali je besprekorno spokojan. Zbog toga mu je, kažu poznavaoci ovog sporta, samo nebo granica.

Usain Bolt je inspiracija za mnoge, a za Jamajčane, on je svetlost. U zemlji sklonoj lošoj politici, nejednakostima i zločinima Useina gledaju kao ujedinjujuću silu. Odrastajući u skromnim okolnostima napredovao je i sa punim pravom postao zvezda. Lakoća njegovog trčanja deluje kao muzika na stazi jer on trči sa velikom radošću, strašću i dušom uz jedinstven jamajčanski osmeh u kome svi uživamo.

Stephen Hawking je tokom svog života porušio sve fizičke, emocionalne i akademske granice. Iako paralizovan i u mogućnosti da komunicira samo putem robotskog zvučnog uređaja za generisanje govora, odlučio je da se suprostavi predviđanjima doktora i uprkos novonastalim anomalijama posvetio svoj život nauci i postao verovatno najuspešniji naučnik savremenog doba. Bolest ga nije sprečila ni da zasnuje porodicu koja mu je svesredno pomagala oko brojnih istraživanja sve do njegove smrti u martu ove godine.

William Shakespeare, najpoznatiji dramski pisac na svetu, svojim radom značajno je doprineo i oblikovanju britanskog engleskog jezika. Bio je neverovatan poznavalac ljudi i njihovih ličnosti i svoje znanje je svesredno preneo kroz svoje stvaralaštvo. Bio je izuzetan antropolog te iz tog razloga njegovi likovi predstavljaju prave slike živih ljudi, bilo da je reč o ljubavi, ljubomori, zavisti ili bilo kojoj drugoj ljudskoj osobini niko je nije beležio tako dobro kao Šekspir.

Felix Baumgartner, poznatiji kao Gospodin Neustrašivi. Ekstremni sportista, posebno navučen na skokove, poznat je po svojoj hrabrosti koja se po mnogima graniči sa ludilom i brojnim po život opasnim skokovima tokom padobranske karijere. Prvi je supersonični padobranac, a sada i rekorder u skokovima iz stratosfere sa svojim čuvenim ostvarenim sa visine 39069m.

Roger Federer je najtrofejniji Grend slem igrač među muškarcima i po mnogima najbolji teniser koji se pojavio u istoriji ovog sporta. Ono što kod njega dodatno pleni jeste njegov mir i elegancija u ponašanju koja je takva sama po sebi, kao i njegove humanitarne aktivnosti. On zna da efikasna filantropija, baš kao i savršen tenis, zahtevaju disciplinu, vreme i posvećenost.

Ricky Martin je gej ikona, a i sam je gej. I ne stidi se toga. Štaviše, uspeo je da očuva i pojača svoju popularnost out-ujući se. I dok mu je karijera na vrhuncu, on kao samohrani otac uspešno odgaja svoju decu i još uspešnije se bavi humanitarnim radom, a uz sve to je i u formi. Dakle, potencijalna ikona čak i za one koji nisu gej.

Liam Neeson, još jedan u nizu retkih umetnika koji plene svojom pojavom, besprekornim talentom i staloženošću. Pošto mu život nije bio blagonaklon zbog nesreće koja mu se dogodila, za još veće poštovanje su njegov mir i pozitivna energija koju širi naprefinjeno kulturan način.

Marlon Brando je primer jednostavne zavodljivosti i muškarac koga bi svaka žena poželela za ljubavnika. Talenat sam po sebi, buntovnik po potrebi, šmeker uvek, džentlmen kada treba. Za njega se bez puno dvojbe može reći da je Kazanova modernog doba

Steve McQuinn, nije samo još jedna uspešna holivudska legenda poznata po svom talentu, šarmu i stilu već i role model koji pokazuje kako u svemu tome ostati potpuno cool. Upravo to i činjenica koliko se dobro u njemu spajaju i prepliću muževnost i senzualnost čine ga jednim od najpoželjnijih muškaraca u Holivudu ikada.

Grk Zorba, kosmopolita, književni i filmski lik, iako je inspirisan stvarnim. Nije mogao da zamisli život bez kafane u kojoj je sa prijateljima igrao, pio i pevao, ali uvek šmekerski i uz dobre vibracije. U njegovom svetu muzika i igra su lek za sve.

Mikelanđelo, svestrani renesansni umetnik i verovatno jedan od najvećih ikada, svojim likom i delom je pokazao kako se umetnost živi čitavim svojim bićem. Čini se da ne postoji polje iste na kojoj jedan tako predan i savršen umetnik ne bi mogao da zablista.

Martin Luther King je koristio moć govora i mirnog protesta kako bi vodio pokret za građanska prava u USA i tako promenio živote milionima ljudi. Njegov poznati “I have a dream” govor proglašen je najznačajnijim javno političkim govorom u XX veku, a i bez te titule onome ko je imao prilike da ga sasluša nije mogao ne biti inspirativan, pa čak i motivišući.

William Kamkwamba malavski tinejdžer iz sirotinjskog kraja, koji nije imao sredstava da se školujem ali gladan učenja, u biblioteci je nabasao na knjigu o energiji koja ga je inspirisala da koristeći drveće i otpatke, uprkos ograničenim raspoloživim sredstvima, sagradi vetrenjaču kako bi obezbedio struju za svoje selo i u tome je uspeo. Nakon što se za njega čulo usledilo je predavanje na globalnoj naučnoj konferenciji i dalji razvoj naučne karijere, a knjiga o njegovoj genijalnosti i inventivnosti je jedan od svetskih bestselera.

Keanu Reeves je moderni heroj savremenog života koji niže uspehe i ne zaustavlja se uprkos životnim nesrećama koje ga konstantno snalaze. One se tek pomalo očitavaju u njegovom uvek setnom pogledu i verovatno čine njegovu glumu još maestralnijom. Mimo toga teško biste znali za njegove probleme. Iako je jedan od najuspešnijih, te samim tim i bogatijih, glumaca Holivuda, on živi krajnje skromno bez monumentalnih kuća i vila na raznim destinacijama uz obrazloženje kako mu je stan koji poseduje sasvim dovoljan dok umesto trošenja novca na sve vi svašta oko 70% zarađenog uplaćuje u humanitarne svrhe.

Giorgio Armani jedan je od najznačajnijih modnih dizajnera današnjice i ako neko poznaje dobar stil izražen kroz minimalizam i eleganciju, onda je to on. Jednostavnost njegovog stvaralaštva ogleda se naravno i u stilu njegovog života, pa i kroz njegov mindset.

Jose Mujica, bivši predsednik Urugvaja, poznat kao najskromniji državnik na svetu svojim načinom života i skromnošću pruža važnu lekciju pre svega svojim kolegama, ali i svima drugima. On u vremenima sveopšte halapljivosti demonstrira kako moć koju nosi važna politička funkcija ne mora biti usmerena samo i isključivo na stvaranje lične, materijalne koristi već na pomoć drugima dok njemu ostaje sasvim dovoljno i ono što je imao pre dolaska na vlast.

Julian Asanze je sa Vikiliksom i svime što je nakon njegovog osnivanja uradio morao biti okarakterisan kao heroj modernog doba s obzirom na to da u vremenima fikcije u kojima svi živimo, politička laž postaje potpuno legitimna i normalna stvar. Asanž je, međutim, primer kako u politici može i drugačije koliko god odricanja to zahtevalo.

Winston Churchill jedan od najinspirativnijih političara svih vremena čiji se govori pamte, a rečenice pretvaraju u pouke. Ono što je manje poznato kada je on u pitanju jeste to da je celog života bolovao od težeg oblika depresije pokazujući nam na taj način kako je ovu bolest koja je po sve druge demotivišuća moguće držati pod kontrolom i ne dozvoljavati joj da parališe naše delovanje i uticaj na druge ljude.

Magic Johnson, vrhunski sportista, koji je se nakon što je zaražen virusom HIV-a povukao iz košarke upravo tako što je javno istupio i otkrio svoj status što u to vreme nije bilo ni malo jednostavno. Od tog trenutka je bio i jedan od najboljih primera kako se sa pomenutom dijagnozom uspešno živi i deluje.

Bruce Lee, najpoznatiji umetnik koji se bavio borilačkim veštinama, nije do svog uspeha došao preko noći. Trenirao je dva, tri puta dnevno i provodio bezbroj sati u usavršavanju ličnih tehnika treniranja i metoda ishrane, a kada mu je prilikom jedne povrede rečeno kako više neće moći da se bavi borilačkim veštinama, njegov prkos, posvećenost i upornost su mu omogućili da se oporavi i nastavi istom trasom.

Pablo Picasso , španski slikar, vajar, keramičar i pesnik, pokazao je kako se umetnost živi čitavim bićem, ali i kako ona može uticati na politiku i društvo. Poznat je kao osnivač kubizma i jedan od najuticajnijih likovnih umetnika XX veka. Baveći se u svojim delima užasima rata, postao je uticajan mirovni aktivista čija je ideologija iskazana rečenicom: “Umetnost pere dušu od prašine svakodnevnog života”.

Mahatma Gandhi koji je inspirisao mnoge, pre svega političare, nakon što je midrnim i diplomatskim načinima doneo nezavisnost svojoj zemlji, u Indiji je poznat kao otac nacije, a širom sveta kao najcitiraniji političar svih vremena. Svakako sve po zasluzi.

Sir Nicholas Winton, britanski Šindler, koji je na ivici II svetskog rata krenuo u Švajcarsku na skijanje, a završio u Pragu gde je od sigurne smrti spasao 698 jevrejske dece iz nemačkih logora i u Britaniji im pronašao nove roditelje. O svom podvigu nije nikome govorio i verovatno bi on ostao tajna da Vintonova supruga nije 50 godina kasnije pronašla u kući spisak dece koju je spasao, pa je potom uspela i da ih okupi na istom mestu zajedno sa njenim suprugom. Tom prilikom je procenjeno da na svetu živi oko 6000 potomaka dece koju je ovaj britanski humanitarac svojevremeno spasao.

Albert Einstein, teorijski fizičar, jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti uistoriji sveta. Toliko mudar da je njegovo prezime među svim narodima sveta postalo sinonim za čoveka visoke inteligencije tj. genija.

Bil Gates, američki biznismen, kompjuterski programer, investitor, pronalazač, filantrop, najpoznatiji je kao osnivač Microsoft-a što mu je donelo titulu najbogatijeg čoveka na svetu i dovelo na listu najuticajnijih ličnosti sa koje ne silazi već više od 20 godina. Ono što je za poseban #respect uz sve ono što je stvorio jeste njegovo neprestano humanitarno delovanje, a pre svega sve ono što tim putem ulaže u obrazovanje novih generacija kao i na unapređenju zdravstvenog i ekološkog stanaj planete, in general.

Nelson Mandela, političar koji je čitav svoj život posvetio borbi protiv aparthejda i rasne segregacije, posebno je plenio svojom pojavom punom dobrote i milosrđa, tražeći pravo na slobodu i poštovanje samo mirnim putem. Zbog svega toga je postao najveći simbol borbe za ljudska prava u XX veku.

Neil Armstrong nije samo čovek koji je prvi kročio na Mesec, već i neko ko je to uradio u ne baš zavidnim okolnostima. Naime, u trenutku dok se tako važna stvar dešavala, Armstrong se suočavao i sa uznemirujućim porukama iz kokpita, sa činjenicom da predloženo mesto za sletanje nije bilo dobro i sa pokvarenim kompjuterom. Međutim, on je ostao staložen i pribran, spustio svoju letelicu na drugo mesto sa samo 25 sekundi preostalog goriva i dokazao zašto je zaista važno da ostanemo mirni i sabrani u trenucima kada smo suočeni sa stresom i opasnošću.

Beethoven je jedan od najpoštovanijih muzičkih kompozitora. Odigrao je ključnu ulogu u prelasku sa klasične na romaničku muziku i smatra se jednim od najvećih kompozitora svih vremena koga u njegovom stvaralaštvu nije omela ni činjenica da je usled teškog oblika tinitusa najpre delimično, a potom i potpuno ogluveo.


Srpsko izdanje najuticajnijeg muškog magazina na svetu, pokrenuto je na jesen 2013.

esquire.rs


Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


MAN.AT.HIS.BEST / lifestyle & fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post