VAZEKTOMIJA / DA ILI NE


U eri kontrolisane trudnoće, one neplanirane ili neželjene se dešavaju samo zato što i dalje malo znamo o kontracepciji ili joj pristupmo neozbiljno. Muškarci se oslanjaju na kondom kao najčešće korišćeno kontraceptivno sredstvo, žene na njih ili na pilule za kontracepciju, dok se kondom za žene, dijafragma ili spermicidi retko koriste. Tablete za kontracepciju, popularnije antibejbi pilule, mogu konzumirati samo žene dok se na onoj namenjenoj muškarcima radi godinama unazad, ali sudeći po poslednjim izveštajima na nju će se čekati još neko vreme. Uostalom, istraživanja sprovedena među seksualno aktivnim muškarcima koji ga upražnjavaju sa ženama pokazuju da anketirani baš i nisu oduševljeni idejom da piju nešto što nivo kvaliteta njihove sperme spušta na nulu. Mnogi od njih dalje smatraju da je, mimo kondoma, briga o kontracepciji na ženi. Zvuči neverovatno, ali ima i onih koji se i dalje oslanjaju na sopstveni osećaj i refleks.

Vazektomija je najbolji vid muške kontracepcije.

Opšti zaključak je da muškarci nedovoljno znaju o kontracepciji. Sa druge strane, studija rađena među partnerima u više zemalja je pokazala da je kod 66% njih odluka o tome koje će kontraceptivno sredstvo koristiti na muškarcu. Međutim, čini se da je u praksi malo drugačije. Pošto je u heteroseksualnom odnosu konačna odluka da li će seksa uopšte biti na ženi, reklo bi se da ona odlučuje i o odabiru kontracepcije. To deluje logičko posmatrano iza ugla činjenice da žena na raspolaganju ima više sredstava, ali uz to i rizika po svoje zdravlje. Prilikom odabira ona svakako vodi računa i o sopstvenom seksualnom ugođaju. Za razliku od kondoma pilula nema nikakav uticaj na njega. Isti efekat se očekuje i od muške antibejbi pilule koja će biti veliko olakšanje za parove u kojima žena iz zdravstvenih razloga ne sme da je pije. Jedino čega se struka plaši kao potencijalne loše posledice pojave muške antibejbi pilule je ista stvar koja se dogodila sa širom upotrebom PreP-a. Trenutak u kome bi pilula preuzela kontraceptivnu ulogu kondoma mogao bi dovesti do ekspanzije polnoprenosivih bolesti ukoliko muškarci u startu ne shvate da pilulom rešavaju samo jedan problem.

Bilo kako bilo, dok se pilula ne pojavi u svom konačnom obličju za sada najbolji vid muške kontrcepcije i alternativa kondomu jeste vazektomija koja i postaje sve popularniji metod iako se na ovim prostorima o njoj malo zna. U Americi se godišnje obavi 500.000 zahvata, što zvuči kao velika cifra, ali je to tek 9% seksualno aktivnih muškaraca što je malo naspram 27% žena koje obave znatno komplikovaniji i opasniji proces ženske sterilizacije.

Vazektomija nije isto što i kastracija!

Vazektomija nije tabu u onolikoj meri u kolikoj se pogrešno tumači. Najčešće zablude dolaze kao posledica toga što se ona poistovećuje sa kastracijom. Za razliku od kastriranja koje podrazumeva hirurško uklanjanje testisa i radi se iz razloga koji neretko nemaju puno veze sa sterilizacijom, vazektomija joj je sinonim. Obavlja se u ambulanti, pod lokalnom anestezijom, zahvat traje 30tak minuta, a podrazumeva podvezivanje semevoda kako bi se sprečio prodor spermatozoida preko njega i mokraćne cevi čime se sprečava oplodnja. Pacijent se kao i posle zubarske intervencije odmah vraća normalnim aktivnostima. Neophodno je pridržavati se saveta lekara i otprilike tek posle nekih 20tak ejakulacija prestati sa korišćenjem kondoma jer mora proći neko vreme dok ne budete potpuno sigurni da vaša sprema ne sadrži spermatozoide.

Bitno je da se na vazektomiju gleda kao na trajno rešenje. Iako oni koji je promovišu kažu da je reverzibilna to nije 100% tako. Semevod je posle vazektomija moguće ponovo odvezati, odnosno povezati, ali bi trebalo računati na to da je plodnost smanjena do 50%. Međutim, muškarac koji pre vazektomije strahuje da bi se mogao predomisliti danas ima mogućnost da zamrzne svoju spermu pre intervencije. Ova opcija je razlog zašto se u Americi sve više mlađih muškaraca opredeljuje za vazektomiju koja im znatno pomaže, a po mnogima i poboljšava seksualnu aktivnost. Iako, nije na odmet još jednom naglasiti da ona ne štiti od polno prenosivih bolesti. Za razliku od toga, uspešnost same vazektomije na polju kontracepcije je 99%. Jako je malo slučajeva da se posle vazektomije desilo začeće, uglavnom kod muškaraca koji nisu sledili uputstva lekara ili su se dešavala u prvih 20 ejakulacija.

Vazektomija nije 100% reverzibilna! Iako je semevod posle nje moguće ponovo odvezati, odnosno povezati, trebalo bi računati na to da plodnost može biti smanjena do 50%.

Vazektomija predstavlja rešenje za mnoge situacije u seksu, pa i u životu, bez ikakvih komplikacija, ali nosi i dovoljno potencijalnih negativnih posledica da bi bilo poželjno pri odluci konsultovati struku. Ona nesporno poboljšava kvalitet seksualnog odnosa pogotovu onima kojima je kondom smetnja jer, ukoliko imate stalnu zdravu partnerku, on vam više nije potreban. Najnovija istraživanja ukazuju i na slučajeve kod kojih se posle vazektomije javila jača erekcija, pa čak i bolji orgazam. Muškarci koji doživljavaju multiple orgazme tokom seksa kažu da im vazektomija znatno olakšava posao. Najveći broj onih koji su obavili vazektomiju poručuju da su posle toga znatno opušteniji ulazili u seksualne odnose, što je logično ako se uzme u obzir da mnogim muškarcima potencijalna mogućnost da im partnerka zatrudni predstavlja blokadu tokom seksa, nekima čak i kad stave kondom. Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


Comments (1)

 • Nenad

  22/10/2020 at 22:59

  Ja sam u 39-toj uradio vazektomiju u državnoj bolnici (prvi u istoriji grada).
  U srećnom braku sa dvoje dece, i pošto više dece nismo planirali ovo je za mene bio logičan potez – kako žena i ja ne bi smo imali stresne situacije pred svaku njenu menopauzu.
  Raspitivao sam se dugo i već sam hteo da odustanem pošto sam svuda dolazio do informacija da se to ne radi u okviru državnog zdravstva.
  Privatno košta oko 1000 evra. Na kraju sam čuo da je dovoljno otići kod doktora opšte prakse i tražiti uput za urologa.
  Tamo im objasniš situaciju (imaš dete i nećeš više da žena ide na abortuse, malo dodaš ako već i niste imali taj problem) i oni odluče da li je zahtev razuman ili ne (ni ja nebih operisao nekog bez dece).
  Operacija je obavljena u totalnoj anesteziji, uveče sam došao, ujutro operisan, poslepodne odšetao kući…
  Ako ste stekli utisak iz ovog mog pisanija da je to boza-limunada… nemojte se zavaravati, posle operacije morate mirovati najmanje 3-7 dana, normalno – imate bolove, muda malo oteknu, treba mesec i više dana da prođe kako bi sve bilo po starom…
  Bilo je da sam drugi-treći dan rekao “koji mi je ovo trebalo”… Žrtva je to! Ali ja ipak nisam zažalio, imao sam za koga da se žrtvujem… nama je seks veoma važan i ovo ga je još poboljšalo.
  Tek posle 30 snošaja radite test u laboratoriji da proverite da li ima spermatozoida i da li možete imati seks bez kontraceptivnih metoda… Eee ali posle svega togaaaaaa… Evo već 8 godina seks bez granica.

  P.S.
  Pošto je ovo bio prvi zahvat u mom gradu pretpostavljam da je metoda bila veoma bazična (skalpel, makaze, konac…) i da postoje savremene metode sa kojima pacijent ima stvarno minorne posledice i brži i manje bolan oporavak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post