Za sve one koji imaju dilemu da li da im pantalone drže kaiš ili tregeri, odgovor bi mogao da glasi: razbijajte monotoniju, koristite i jednu i drugu opciju. Naravno, ne istovremeno. Iako ćete u današnje vreme retko sresti dobro obučenog muškarca bez kaiša koji je tu kako bi pantalone ostale na svom mestu, on je u obliku u kome ga danas poznajemo otprilike do I svetskog rata bio uglavnom samo dekorativan element muške garderobe dok su tregeri korišćeni u pomenute funkcionalne svrhe.

Tregeri su poput leptir mašni, svilenih maramica u reveru sakoa i drugih sličnih modnih klasika nešto što se uvek nosi u određenim krugovima, ali povremeno uz neizbežnu masovnu proizvodnju postaje sveopšteprihvaćen trend. Tada ih možemo videti svuda i na svakome. Neko ih nosi pravilno, neko ne, iako pravila za nošenje tregera uopšte nije teško ispoštovati. Onasu stroga, ali jednostavna kao i kod svakog drugog modnog detalja preuzetog iz stila britanskih džentlmena, mada su tregeri izvorno francuska tvorevina. Njihovo otkriće vezano je za XVIII vek i Francusku gde se prvi put pojavljuju ove trake od tkanine koje su bile zakačene na pojas pantalona, napred i pozadi i išle preko ramena. U to vreme one su smatrane delovima donjeg veša i nikako se nisu smele videti spolja.

Prve tregere u formi u kojoj ih danas znamo dizajnirao je britanski dizajnerAlbert Thurston 1820. godine. Na to ga je naterala tadašnja moda koja je propagirala nošenje pantalona sa toliko visokim strukom da kaiš u tom delu ne bi mogao da ih drži, pa su tregeri postali neizostavan funkcionalan element ali i modni detalj stajlinga britanskih džentlmena koji su držali do svog izgleda. Njegovi tregeri su prepoznatljivi po kožnim omčama kojima se kopčaju za dugmad pantalona na unutrašnjoj strani pojasa. Thurstonova kompanija ih u tom obliku prodaje i danas i oni predstavljaju jedne od najskupljih u ponudi, ali svojom obradom i dizajnom, a posebno kvalitetom u potpunosti opravdavaju svoju cenu.

Na Long Island-u 1938 godine vlast je pokušala muškarcima da zabrani nošenje tregera bez kaputa preko smatrajući to modnom nepristojnošću, ali je ta odredba zbog protesta građana preokrenuta. Novu popularnost tregeri dobijaju 60tih godina kada ih britanskiskinhedsi i pankeri u svom opštem buntu počinju nositi potpuno vidljive i stavljaju na ultra uske farmerke kojima uopšte nisu ni bili potrebni tregeri da ih drže. Jedan od najpoznatijih huligana tog vremena koji ih je proslavio na filmskom platnu bio je Alex DeLarge, čuveni lik iz još čuvenijeg filma Paklena pomorandža koga je maestralno odigrao Malcolm MacDowell. Pre njega, na filmskom platnu su ih posebno popularisali Humphrey Bogart i Ralph Richardson, a u novije vreme Leonardo di Caprio noseći ih kao deo kostima u svojim kultnim ulogama u Titaniku i Velikom Getsbiju.

Posle skinhedsa tregeri ne samo da su vidljivi izašli na ulice već postaju modni detalj koji sporadično biva nosilac opšteg trenda kada je muška moda u pitanju. Od tada pa do danas u par navrata su postojali trenuci kada je bilo gotovo nezamislivo da ih nemate na sebi ukoliko ste želeli da budete IN.70tih godina su ih popularizovale i zaposlene žene, ili one koje su tako želele da izgledaju favorizujući unisex modni izraz ovekovečen u liku Annie Hall.80tih su postali ultra popularni i to na dva načina, zakačeni na pojas pantalona, ali pušteni da vise preko njega niz nogavice i tako postali su sinonim urbanog, alternativnog look-a, dok ih je Steve Urkel, kroz svoj prepoznatljivi lik u seriji Pod istim krovom (Family Matters) nametnuo kao odraz trendy štreberskog izgleda. Poslednjih dvadeset godina su se na svetskim modnim pistama, ali i ulicama svetskih metropola pojavljivali sporadično onda kada je njima vladao dandy stil, a neretko su ih popularizovali i hipsteri i hip-hoperi. Na javnoj sceni postoje i oni kojima su tregeri postali zaštitni znak pa se tako Larry King Live show nije mogao zamisliti bez tregera na domaćinu voditelju.

U modnom svetu tregere često nazivaju odmorom za pantalone jer one, ukoliko su tregeri dobro odabrani, vise na njima bez ikakve smetnje dajući onome ko ih nosi savršen izgled. Posebno je važno naglasiti da kada nosite tregere, za razliku od kaiša, izbegavate nabiranje vaše košulje preko pantalona, a na isti način i sala na stomaku. Za one kod kojihje ovaj deo tela izražen,  strogamodna policijapreporučuje da se pantalone uvek nose “ispod creva” a korišćenje tregera im upravo to omogućuje jer oni drže pantalone dovoljno podignutim da onaj ko ih nosi ne mora stalno brinuti da će mu se višak na stomaku preliti preko pojasa. Tregeri vizuelno izdužuju figuru te se upravo i iz tog razloga preporučuju nižim i punijim osobama. Uz to, outfit čine urednijim pa ukoliko je neophodno da izgledate besprekorno oni su pravi izbor jer pod njima košulja bolje stoji i vertikla njenih dugmića je uvek prava i usklađena sa onim na pantalonama, a samim tim i kravata bolje leže  na nju.

U osnovi tregeri se razlikuju po svojoj formi i načinu kopčanja. Na pojas pantalona se mogu kačiti na razne načine ali su dva najpopularnija: dugme i metalna kopča. Prva opcija je obavezna ukoliko nosite svečano odelo, prvo zato što bi metalna kopča na njemu izgledala nezgrapno, a drugo zato što bi oštetila finu tkaninu vašeg odela. Ovaj vid kačenja tregera se koristi u casual izdanjima, na primer ako težite trendy hipsterskom izgledu tipa: karo košulja, podvrnuti rukavi i dobar komad džinsa sa dobro odabranim tregerima. Bilo kako bilo, ako ste neodlučni ili nesigurni a vaše pantalone to omogućavaju uvek birajte one koje se kače na dugme jer su, ako ništa drugo, jednostavniji i prefinjeniji. Većina odela bi i u današnje vreme trebalo da ima na unutrašnjoj strani pojasa dugmad namenjenu ovom tipu tregera, a ako ih nemaju lako ih možete dodati kod svog krojača. Što se tiče forme tregera nju birate na osnovu oblika ukrštanja njihovih traka na leđima, pri čemu su najpopularniji oni kod kojih je ukrštanje u obliku slova Y ili X. Postoji još i opcija u obliku slova H koja daje dodatnu potporu tregerima na leđima sprečavajući da trake klize sa ramena. Ovaj oblik je uglavnom deo radne uniforme, pa ga u svakodnevnim outfitima, a pogotovu u svečanim izdanjima izbegavajte.

Uski tregeri se uglavnom nose preko majice kako bi se postigao urbaniji punk izgled, pri čemu najbolje izgledaju na vitkim muškarcima. Oni srednje širine pružaju izgled sa Wall Streeta ali su najbolja opcija jer se mogu nositi u svakoj kombinaciji i pokrivaju širok spektar muških figura, pa posebno ukoliko niste opsednuti ovim modnim detaljem i želite da novac uložite u jedan ili dva solidna para tregera koje možete nositi u različitim prilikama i odevnim kombinacijama, najbolje je da birate upravo srednju širinu tregera, onu od 3 do 4 cm. Oni tanji do 3cm su uglavnom trendovski a oni širi oko 5cm su namenjeni krupnim ili punijim muškarcima. Prilikom odabira boje ili dezena tregera, s obzirom na to da ih danas ima u svim mogućim izdanjima, razmišljate na isti način kao kada biste birali kravatu.Ako niste do sada koristili tregere , budite jednostavni kombinujući njihovu boju sa bojom košulje, to uvek pali, ali nemojte bežati od toga da koristite kontrastne boje poput najstandardnije varijante: crno na belom. Sa komplementarnim bojama takođe nećete pogrešiti sve dok se vizuelno jasno razaznaje linija razdvajanja između tregera i košulje.

Pored ovih opštih pravila pri izboru tregera i njihovom nošenju trebalo bi obratiti pažnju na još par sitnica, ali pre svega zapamtite da tregere možete nositi kada god poželite, samo na pravi način. Oni će izgledati elegantno i dopadljivo u okviru svakog outfita, od svakodnevnog casual ansambla do eventa na koji idete u beloj košulji sa kravatom. Ukoliko u ovoj drugoj varijanti imate i sako onda sepotrudite da se vaši tregeri ispod njega ne vide i u ovakvim formalnim izdanjima uvek birajte i takve tregere tj. one kojina dnu imaju svilene omče, mada nećete pogrešiti ni ukoliko su one kožne, važno je samo da na formalno odelo ne nosite tregere sa metalnim kopčama ili gumene na košulju od svile.Uvek vodite računa o tome da se materijal od koga su izrađeni podudara sa materijalom od koga je odeća koju nosite ispod njih ili, na primer, ukoliko nosite kožne tregere ispoštujte opšte pravilo da se njihova boja podudara sa bojom obuće koju u tom trenutku imate na sebi. Stare tregere koji su istegnuti ili iskrzani na krajevima bacite i zamenite novim.

I za kraj, jedna stvar se podrazumeva, ali s obzirom na to da je i danas moguće sresti ljude koji na taj način greše nije na odmetjoš jednom napomenuti i to: tregeri i kaiš se NIKADA ne nose zajedno. To bi bilo isto kao da nosite slip veš i preko njega bokserice… U prevodu ili ste nesigurni ili ste pesimista koji se vodi parolom, ako jedno popusti drugo sigurno neće. Ne radite to ni sebi ni drugima. Sa tregerima su vaše pantalone sigurne na svom mestu, posebno ukoliko koristite one najelegantnije, na dugme. Ugradite ih u bilo koji svoj outfit, a kaiš makar privremeno ostavite kod kuće.


Srpsko izdanje najuticajnijeg muškog magazina na svetu, pokrenuto je na jesen 2013.

esquire.rs


Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


MAN.AT.HIS.BEST / lifestyle & fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post