Muškarac modernog doba zaslepljen raznim trendovima, a pre svega željom da bude upravo to -moderan muškarac – uspeo je u mnogim segmentima gotovo da zastrani, posebno kada je reč o vizuelnoj pojavi. Paradoksalno, upravo jureći za time da pokaže da zaista ima stila, išao je u pogrešnom pravcu. Stil ne traži da se pokaže. Iole sofisticirano oko će ga prepoznati. Ako bismo još malo zaoštrili stvar, setili bismo se istine da ljudi koji imaju jasnu svest o sebi, u svakom pa i stilskom smilsu, neće pokušavati nikome ništa da dokažu. O vizuelnom bon-tonu da i ne govorimo. U želji da dostigne u određenom trenutku aktuelni trend, savremeni muškarac postao je nešto poput pokretnog ofingera. Ali ne svaki već samo onaj koji inače kuburi sa sopstvenim identitetom. Vizuelnim, vrednosnim, kako hoćete…

Upravo oni pripadnici muškog pola koji teže da budu moderni i u trendu, isprva su se učili od žena koje su ovim terenom ovladale mnogo pre njih. S takvom postavkom stvari, mnogo toga usvojili su pogrešno, što se najbolje vidi na modnim detaljima, na onome što predstavlja final touch naše vizuelne prezentnosti koja je u modernom dobu, na žalost ili na sreću, polazište svega i nešto čemu se pridaje najveći značaj. Muškarac je tako počeo da se kinđuri, umesto da naglašava lični ukus i pre svega bude i ostane džentlmen. Ovde je važno napomenuti da je džentlmenstvo kao pojam prošlo kroz brojne modifikalije značenja, ali i dalje figurira kao predstava o samosvesnom, dobro vaspitanom, stilski definisanom muškarcu. Žena je ta kojoj leži da bira detalje koji vrište i oni su kod nje uvek neka vrsta nakita, dok kod muškarca oni bi više trebalo da predstavljaju lifestale, pa kao takvi ističu nekakvu ličnu stilsku crtu kao nadogradnju podrazumevanom vladanju bontonom, manirima.njegovu džentlmensku crtu i u prvi plan stavljati njegove manire.

Pametan sat.

Muškarac od stila nikada ne gleda u svoj smartphone, iWatch ili bilo koji drugi gadget kako bi vam rekao koliko je sati, on tu informaciju uvek iščitava sa zgloba svoje ruke. Dobar sat je dakle must have. On pritom ne mora biti preskup i svakako ne iz lige premium brendova koji su i pored svoje ogromne vrednosti često završavali na pogrešnim rukama, posebno u tranzicionim društvima iz vrlo dobro poznatih razloga. Još od ranih devedesetih mnogo toga vrednog, istinski lepog i inovativnog je u ovoj sredini postajalo sinonim za blam. Naravno da ne bi trebalo da birate ni neku jeftinu tajlandsku varijantu. Umesto njih odaberite marku sa renomeom, te u tom smilsu sigurno nećete pogrešiti ukoliko se odlučite zaPiaget. Preporuka je da uvek idete na tradiciju i potpuno džentlmenski odaberete sat sa ručnim navijanjem, neki poput Gronefeld Parallax ili Glycina. To su satovi kojima ćete odati stil o kakvom Roleks može samo da sanja.

Čiste cipele.

Svi će vam uvek reći kako se muškarac poznaje po dobroj, uglančanoj cipeli, ne obraćajući pritom pažnju na to koliko su njihove prljave, pa im onda ne pomaže ni to što su deo najnovijeg trenda. Za vas je svakako najvažnije da je vaša cipela od kvalitetnog materijala i da je udobna, ali ako uz to želite da demonstrirate i stil, ona mora biti u stilu italijanskog dizajna, ali bez šljaštećih detalja i pre svega čista, jer istraživanja su odavno pokazala da ženu ništa ne odbija kao prljava istrošena cipela. Štaviše, mnoge od njih sklone su da kažu: Isto kao što tretira cipelu, jednog dana će se ophoditi i prema meni.

Nenapadan, ali upamtljiv miris.

Parfem je najvažnije oruđe jednog muškarca od stila, strateško. Morate imati miris po kome će vas Ona, ili bilo ko drugi zapamtiti. Kod parfema je najvažnije da ide u skladu s pojavom, da odgovara vašoj prezentnosti i da je diskretan, ali da se njegov miris pamti. Bitno je dakle da sa njim nikada ne preterujete jer on nije bojno oružje, već stvar vaše intime.

Kvalitetan i udoban veš.

Ako mislite da se on vidi samo kada se skinete ili kada se ocrtava ispod vaše odeće, grdno se varate. Ukoliko je izrađen od lošeg materijala ili ako vam ne pruža dovoljan i očekivan komfor, neki pokret ili grimasa će vas kad-tad odati. Žene takve stvari uvek primete, a ako mislite da na to ne obraćaju pažnju, imate gomilu literature dostupne online koja će vas brzo uveriti koliko niste u pravu.

Osmeh.

Neki asesoari se jednostavno ne mogu kupiti, ali se na njima mora raditi. Muškarac bez zavodljivog osmeha može na sebi imati pregršt najskupljih modnih detalja, ali ako nema šarma, sve što je stavio na sebe u trenutku pada u vodu. Osmeh ne košta ništa (stara fraza), a traje večno.

Kvalitetna olovka.

Iako u savremenom svetu mnogi od nas malo toga zapisuju, jer sve uglavnom beležimo u svojim tabletima ili telefonima, prosto rečeno – kucamo, tu i tamo ćete doći u situaciju da se latite stare dobre olovke i, ako ništa drugo, onda da nešto potpišete. U tom slučaju nikako ne smete  izvući neku plastičnu olovčicu sa logoom mobilne mreže čiji ste korisnik ili, ne daj bože, stranke čiji ste simpatizer. Posebno ukoliko ste poslovan muškarac, klasično kvalitetno penkalo ili barem takva hemijska olovka nešto su što morate uvek imati kod sebe.

Osećaj za humor.

Baš kao osmeh, smisao za humor mora biti važan aksesoar u ansamblu svakog muškarca od stula. Sada, kao i u slučaju osmeha, aksesoar postaje živa stvar, pomera se iz sfere materijalnog i istu reč koristimo u prenesenom značenju. Umeće da zasmejete nekoga, a po potrebi i sebe, detalj je koji će svako primetiti na vama. I sigurno će ga najviše ceniti, posebno ukoliko se umete zabaviti i na svoj račun, onako širokogrudo, frajerski.

Dobri maniri.

U njima se ogleda pravi stil. Ili poznajete bon-ton ili ga ne poznajete, ili imate manire ili ih nemate. Bez nekog minimuma kulture u odnosu prema drugima, sve kupljeno ili naučeno napamet pada u vodu. Živimo u vremenu koje konstantno radi na devalvaciji lepog ponašanja, što ga zapravo čini još vredijim i cenjenijim. Stoga, ako želite detalj po kome će vas svi pamtiti, ponašajte se krajnje pristojno i poštujte pravila lepog ponašanja kad god to možete.

Lepa i pametna žena.

Aksesoar koji bi svaki muškarac na ovoj listi stavio kao najvažniji i prvi koji bi za sebe nabavio, dolazi mu sam od sebe ukoliko ima prethodno pomenute. Međutim, da je najvažnija, jeste. Ali žena nije detalj, niti orden, ni broš na reveru. Njeno prisustvo jeste rečito kao odraz ličnosti onog koga je izabrala i koji je nju izabrao za sebe.

Opšta kultura.

Obrazovanje je takođe sve više devalvirano, mada čovek ni ne mora nužno imati diplomu da bi bio obrazovan. Detalj koji ga čini takvim jeste opšta kultura. Ako, na primer, misli da su Mikelanđelo, Leonardo, Rafaelo i Donatelo samo Nindža kornjače, ne vrede mu ni tri diplome sa menadžmenstkih fakulteta. Muškarac od stila mora u sebi nositi opšte obrazovanje kao najvažniji aksesoar svoje prezentnosti.


Srpsko izdanje najuticajnijeg muškog magazina na svetu, pokrenuto je na jesen 2013.

esquire.rs


Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


MAN.AT.HIS.BEST / lifestyle & fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post