Političari više nisu pošteđeni pravila koja važe za zvezde šou-biznisa. Da bi slika bila kompletna i dopadljiva, na imidžu onih koji zauzimaju najviše pozicije u državi radi se do perfekcija. To znači mnogo posla za PR-ove, eksperte za komunikaciju, najrazličitije savetnike, ali i stiliste. Posebno danas kada je jezik vizuelnog postao presudan za prvi, drugi, pa i treći utisak. Na tome se ozbiljno radi, takoreći brusi ne bi li se došlo do pakovanja koje najviše odgovara karakteru, ličnosti i funkciji. Dakle, nije dovoljno samo precizno i nepogrešivo složiti boje. Uostalom, Titov stil nabijen istinskim hedonizmom ne pamti se bez razloga. I danas predstavlja efektnu sliku moći, portret snažne ličnosti, bez obzira na emocije ili stavove koje ona budi.

U prevodu, mi smo imali političku figuru po meri zapada i pre nego što je gvozdena zavesa razbijena u paramparčad. Paradoksalno, sivilo je nastupilo baš tada. U svemu, pa i u imidžu političara koji nisu bili gadljivi na luksuz, naprotiv, ali su izgledali baš po meri trenutka – kao ambiciozni administrativni službenici. I kada su želeli da izgledaju čvrsto i rešeno (Niko ne sme da vas bije) i kada bi ih paparaci ulovili raspojasane, sa jednom rukom u tanjiru, a drugom oko struka estradne zabavljačice. I u demokratskoj epohi se prilično neravnomerno napredovalo u radu na tom aspektu vizuelne prezentacije najuticajnijih. Od primera do primera. Ipak, bez obzira na orijentaciju ili ideologiju, Zapad je dao najveći broj rolmodela iako je svemoćni Putin, na konju, u avionu, lovu, padobranu i gde sve ne, ostavio ozbiljan trag. Međutim, to je druga vrsta (sve)moći – odeća je ostala u pozadini u odnosu na realnu snagu stvarnog čoveka koji može gotovo sve. I dobar je u svemu što zamisli. Vođa prestaje da bude onaj koji je samo dovoljno mudar, vođa je u isto vreme spasilac koji jačinom sopstvenih bicepsa personifikuje snagu  čitavog društva. Na drugoj strani planete, trendovi su išli u suprotnom pravcu.

Ne samo zbog činjenice da stoji na čelu najveće svetske sile, već i zato što je prvi od svojih kolega shvatio značaj i prednosti Interneta, Barak Obama predstavlja najvećeg trendsetera među političarima. Takozvana Obamomanija je zahvatila Ameriku, a potom i čitav svet već prvih dana njegove vladavine. On je čovek koji svojom pojavom, optimizmom, obrazovanjem i vizijom osvaja, pleni i daje nadu. Tajna njegovog uspeha leži u spajanju nespojivog koje se vidi u njegovom političkom delovanju, ali i kroz njegov životni stil. Upravo zahvaljujući njemu, Obama je više od prvog čoveka Amerike. Zahvaljujući činjenici  da on vlast ne grabi već je ležerno dobija, on postaje jedna od najzapaženijih političkih ličnosti i uzor kolegama u celom svetu. Uvek je nasmejan, spreman za šalu i fotobombing, a većina njegovih casual fotografija koje kruže društvenim mrežama su slike sa sportskih terena ili slike sa decom, kako se saginje da ih zagrli ili igra košarku sa njima. Njegova supruga važi za najbolje obučenu ženu u svetu politike, u čemu je Obama svesredno prati. Iako je njegov lični stil, sasvim razumljivo, često u senci modnih zakucavanja njegove besprekorne žene Michelle, najmoćniji čovek na svetu svakako ne zaostaje puno za njom i važi za čoveka od stila na koga se ugledaju mnogi muškarci širom sveta, bilo da su politički aktivni ili ne. Barak Obama je prevazišao politiku i postao američka ikona pridržavajući se starih pravila odevanja za posao kojim se bavi. Dok većina njegovih kolega, posebno u Americi, vole da se pojavljuju u opuštenom izdanju, obavezno u farmerkama, kako bi se prikazali što bližnim narodu, Barack Obama nije imao potrebu za takvim modnim marketingom. On je, kao što smo već zapazili, zahvaljujući svojoj ličnosti okarakterisan kao kul vođa te nema potrebu da taj efekat naglašava svojim izgledom. Nasuprot tome, on se vraća klasičnom muškom odelu, koje je savršeno skrojeno i odaje utisak pravog ležernog džentlmena i čoveka od stila. Upravo takvim stajlingom, on je privukao pažnju kako modnih magazina tako i običnih građana. Čiste linije i krojevi njegovih odela čine da ona na njemu nikada ne izgledaju loše ili glomazno. I što je još važnije, zato što mu tako dobro stoje i zato što ih tako vešto bira, njegov outfit nikada ne izgleda zalutalo. Njegovo odelo je uvek u skladu sa mestom i situacijom u kojoj se nalazi. Na početku svoje političke karijere kratko je nosio dizajnirana odela (najčešće Ermenegildo Zegna), ali je već godinama veran Hart Schaffner Marx-u, proizvođaču odela iz Čikaga, koji se ovim poslom bavi vise od 140 godina. Obamino odelo, kako se često i naziva, uvek je istog stila i materijala modernog dezena sa jednorednim kopčanjem i dva dugmeta, napravljeno od vune i kašmira. Na ovaj način, Obama nam daje još jednu lekciju: Budi veran svom stilu bez obzira da li na sebi nosiš odeću svetski poznatog dizajnera ili lokalnog proizvođača sa tradicijom.

Vratimo se Obaminom pandanu na istoku. Putin vodi računa o tome kako se oblači, ali akcenat stavlja na to kako izgleda kada se skine. Svojom čeličnom voljom i često vrlo neformalnim ponašanjem privukao je veliki broj simpatizera, čak i u onim zemljama čiji političari ne žele da ga vide ni na slici. Pravi marketinški potez je napravio prošetavši se go do pojasa, u vojničkim pantalonama, pokazujući svoj mišićavi torzo. Time je potvrdio titulu seks simbola koju u Rusiji nesporno ima. Svoj mačo imidž Putin demonstrira i kroz brojne sportove kojima se bavi. Na prvom mestu to je džudo. Na ovaj sport je Putin prešao sa sambo-a, veštine koja predstavlja kombinaciju tradicionalnih, narodnih, borbenih veština i džudoa, kao i džijidžicua. Ovi sportovi svakako priliče predsedniku koji ne propušta ni jednu priliku da demonstrira svoju snagu i mišiće. Rame uz rame sa džudoom ide i vožnja motora, jer se Putin na svom Harley Davidsonu pojavljuje na bajkerskim festivalima. Istini za volju, vozi tzv. “svinju” na tri točka. Dvotočkaš je možda previse opasan za međunarodnog državnika.

Ide u lov, vozi kajak, pliva (isključivo muški, delfin stilom), jaše konja, pali vatru – bilo šta što će ga malo pogurati iz sigurne zone i omogućiti mu ponovno uspostavljanje veze sa prirodom. Fizičku, ali i psihičku spremnost pokazuje i u samostrelu, streljaštvu, ribolovu, ali i spasavajući sibirske tigrove. Ukratko rečeno, Putin je tip koji ume i da meditira na pecanju, ali i da iznenada i brzo odreaguje ukoliko za to dođe trenutak. Upravo taj segment njegove ličnosti je najinspirativniji širokim narodnim masama, kao i sledbenicima. Njegove akcije pokazuju da se on snalazi u svakoj situaciji, a takav mu je i stil odevanja. Uglavnom neguje mačo imidž u, skladu sa pomenutim aktivnostima kojima se bavi, pa  je najčešće u sportskoj garderobi, neretko u atlet majici ili nag do pojasa. Na formalnim skupovima  je uvek dominantan, svedeno obučen, u odela koja odlično pristaju njegovoj, brojnim sportovima izvajanoj, figuri. Naravno, i prilikom odevanja vodi računa o mestu i trenutku, kao što je prilikom susreta sa Borisom Tadićem nosio kravatu jednog srpskog proizvođača.

Aktuelni predsednik Meksika, Enrique Pena Nieto, definitivno je jedan od najzapraćenijih političara na društvenim mrežama posle Baracka Obame.  On važi za najzgodnijeg među meksičkim političarima, ali je taj tip njegove slave izašao izvan okvira zemlje koju uspešno vodi već dve godine. Važi za pravog latinskog zavodnika, kao što uostalom i izgleda.  Njegov stil života je medijima i širokim narodnim masama bio veoma zanimljiv i pre nego što je stupio na mesto predsednika države, posebno kada se dve godine pre toga oženio zvezdom televizijskih sapunica Anhelikom Riverom. Enrique Pena Nieto živi, izgleda i oblači se kao filmska zvezda. Njegov latinski šarm kojim omamljuje svoje modne sledbenike, ali i one druge, najbolje se ogleda u neformalnim izdanjima. Lanene košulje svetlih boja u kombinaciji sa čino pantalonama su momenti u kojima preplanuli ten ovog latino zavodnika na čelu jedne od najvećih zemalja američkog kontinenta najviše dolazi do izražaja. Međutim, njegov šarm je podjednako prisutan i očigledan i u formalnijim izdanjima. U svemu tome je primetan uticaj Obame i njegovog stila odevanja pre svega u izboru odela klasičnog, perfektnog kroja. Meksički predsednik ih kombinuje sa efektnim kravatama na pruge koje su postale njegov zaštitni znak, gradeći tako lični stil koji prenosi dalje  svojim pratiocima. 

Još jedan zavodnik u ovom trenutku je i na čelu Italije. Matteo Renzi je, sa svojih 39 godina, najmlađi premijer u istoriji svoje države. On je pravi odraz novog, modernog doba. Koristi društvene mreže i tvituje od prvog dana svog mandata, ali istovremeno postaje i veoma važna figura na evropskoj političkoj sceni. Njegov stil je poprilično neformalan, zbog čega ga je kritikovao čak i Giorgio Armani. Čuveni kreator mu je zamerio belu košulju koju Renzi često nosi bez kravate i uputio ga da se i po pitanju odevanja ugleda na Baracka Obamu, kao što to radi i u politici. Međutim, upravo taj moderan, neformalan izgled je ono što Renza izdvaja od drugih političara i stavlja na listu trendsetera. Glavno oružje kojim raspolaže jeste optimizam u kombinaciji sa odlučnošću i to je ono što ga čini popularnim, a modernizam njegovih političkih ideja je ekvivalentan njegovom modernom izgledu i stilu odevanja. Upravo svojom italijanskom opuštenošćui šarmom, u kombinaciji sa stilom, koji verovatno nosi  u genima, on se stavlja na listu najbolje obučenih političara, pa čak i ako se povremeno odriče njihovog zaštitnog znaka – kravate.

Na kraju, trendsetera ima i na domaćoj političkoj sceni. Tu, naravno, dvoumljenja nema. Najveći trendseter srpske politike je Čedomir Jovanović. Sa tim se slaže većina  stilista i stručnjaka za marketing. Ne može se reći da makar u naznakama nije bilo trendseterskih tendencija i kod nekih drugih naših političara, ali jedino Jovanović objedinjuje sve neophodne karakteristike i koristi slične metode kao njegove kolege sa Zapada. Pored toga što su njegove političke ideje sasvim moderne i što odlično poznaje marketing, on je poput većine savremenih političara shvatio i veliku korist i značaj društvenih mreža, pa je tamo veoma aktivan.

Kada je odevanje u pitanju, i na tom polju je uvek u trendu, ali poštuje i odevni bonton. Na formalnim dešavanjima on primenjuje princip Baracka Obame sa savršeno skrojenim sakoima sa po dva dugmeta, što je modni hit. I u opuštenim izdanjima nosi prevashodno kvalitetne i skupe komade koji su, uz to, i veoma moderni. Van političke scene je uglavnom u sportskoj garderobi jer takav život i živi. Veći deo slobodnog vremena provodi u teretani i na sportskim terenima ili na nekim egzotičnim destinacijama na kojima se bavi ekstremnim sportovima. Na taj način predstavlja odličan primer ostalim političarima, kao i svima nama. Bez obzira na to  da li vam se njegova politika ili karakter dopadaju ili ne, ono za šta mu moramo odati priznanje jeste njegov životni stil kojim se odvaja od drugih srpskih političara i koji ga čini trendseterom. Ako već moramo da biramo u moru debelih stomaka, krvavih očiju, napucanih usana i ćelavih glava, logično da ćemo se svi uhvatiti za jedan od retko dobrih ulova. Naravno, kao lajfstajl inspiraciju. Videvši ga ovakvog kakav je danas, žene bi rado na sebe ponovo stavile bedž iz 1996. sa natpisom: Čedo, oženi me. Za njih je, međutim, kasno. Za njega, još uvek nije. Da li su simpatije lepšeg pola dovoljne za probijanje granice cenzusa i popravljanje tabloidnim akcijama oštećenog imidža – ostaje da vidimo.


Srpsko izdanje najuticajnijeg muškog magazina na svetu, pokrenuto je na jesen 2013.

esquire.rs


Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


MAN.AT.HIS.BEST / lifestyle & fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post