MUŠKO GEJ – STREJT PRIJATELJSTVO, DA LI JE MOGUĆE?


Imajući u vidu stereotip da se gej muškarci druže samo sa drugim gej muškarcima ili sa ženama, često previđamo da mnogi od njih za najbolje prijatelje mogu imati i imaju strejt muškarce. Samim tim, nismo ni svesni koliko snažni, ali i kompleksni mogu biti takvi odnosi i kakve sve izazove nose sa sobom, od komplikacija do benefita.

Sumnja u mogućnost ostvarivanja iskrenih i jakih prijateljskih veza između gej i strejt muškarca, identična je onoj koja postoji kada su u pitanju muško-ženska prijateljstva, zato što uvek kada postoji mogućnost seksualne privlačnosti mi dovodimo u pitanje postojanje istinskog platonskog odnosa.

Ono što bi se moglo izdvojiti kao jedna od najčešćih prepreka platonskoj intimnosti između gej i strejt muškarca, kao i među muškarcima generalno, jeste upravo strah od homoseksualnosti. Postoje brojna istraživanja na zadatu temu koja pokazuju kako mnogi heteroseksualci imaju problem sa ispoljavanjem platonske, odnosno prijateljske, intimnosti čak i sa drugim strejt muškarcima, zato što im pogrešno usvojena uverenja šalju signal kako ih taj oblik intimiziranja udaljava od muževnosti koju bi po difoltu trebalo da demonstriraju.

Takvima je nezamislivo da pored sebe imaju gej prijatelje, pogotovu ako je u njihovoj svesti uključena i zabrinutost da će ljudi sa strane i njih percipirati kao gejeve, samo zato što se druže sa nekim ko je takav. Ovaj strah se javlja i kod liberalnijih strejt muškaraca koji nemaju problem sa činjenicom da je neko u njihovom okruženju gej, ali imaju problem sa tim da razviju bliskost sa takvom osobom. Mnoge od njih ne brine samo percepcija drugih, već i strah da bi se njihov blizak prijateljski odnos mogao preobraziti u seksualnu privlačnost, bilo sa jedne, bilo sa druge strane.

Postoji zanimljiva studija predstavljena u knjizi američkog profesora istorije Džordža Čonsija “Gej Njujork – Pol, urbana kultura i stvaranje muškog gej sveta od 1890 do 1940” koja pokazuje kako su pre definisanja gej identiteta u Americi, strejt muškarci sa mnogo manje stida stupali u seksualne odnose sa drugim muškarcima, u situacijama u kojima su im ženske partnerke bile nedostupne. Promena se desila sredinom 20.veka kada je takvo seksualno ponašanje postalo povezano sa gej identitetom, odnosno smatrano kriminalnim i bolesnim. Kao rezultat tog povezivanja ponašanja i identiteta, intimnost između strejt i gej muškaraca otišla je u ilegalu, dok je platonsko duženje postalo gotovo nemoguće zbog pomenutih strahova koje su strejt muškarci razvili. Istovremeno, to nasleđe nasilja, i fizičkog i psihičkog, kao i neprihvatanje gej muškaraca od strane onih koji su strejt, prirodno je podstaklo oprez i nepoverenje gejeva pri pomisli da se sprijatelje sa njima.

Mnogi gej muškarci upravo iz straha da bi njihov potez mogao biti pogrešno protumačen, izbegavaju da se previše intimiziraju sa strejt muškarcima iz svog okruženja, pogotovu kada uoče neprijatnost sa druge strane.

Pri susretu sa ovakvim tipovima, autovani gejevi uglavnom svedoče o smešnim situacijama u kojima blizak strejt prijatelj želeći da zagrli svog nestrejt prijatelja ne radi to celim telom, već ga hvata za ramena držeći karlicu daleko od njegove, stvarajući tako držanje koje liči na slovo A i čineći sve što može da svojim genitalnim područjem ni na koji način ne dodirne njegovo telo. Jedan od razloga za takvo ponašanje, kao i uverenje koje stoji iza njega, jeste stereotip da je gejevima samo seks u glavi, te da oni svakom muškarcu pristupaju kao potencijalnom seksualnom objektu, a pogotovu onom koji je strejt i koji se, opet stereotipno pogrešno, posmatra kao najveći fetiš svakog geja.

Međutim, za većinu gej muškaraca, posebno u njihovoj mladosti, strejt muškarac je potrebniji za prijateljstvo nego za seks.

Prihvatanje, podrška i ljubav od strane strejt prijatelja koji ga seksualno ne zanima, ali prihvata njegovu seksualnost, može u velikoj meri pomoći jednom gej mladiću u kontekstu samopouzdanja i prevazilaženja trauma izazvanih neprihvatanjem u društvu, pogotovu ukoliko je izložen bulingu od strane drugih vršnjaka ili odbacivanju od strane porodice. Snaga te podrške ne gubi na značaju ni u kasnijim godinama, pogotovu što su benefiti ovakvog odnosa punog uzajamne podrške i poverenja obostrani. Za strejt momka, prijateljstvo sa gej muškarcem nudi priliku da nauči važne lekcije o sebi, muškom identitetu, seksualnoj orijentaciji i različitosti, pa čak i o ženama. Mnogi strejt muškarci koji za bliske prijatelje imaju gej muškarce posvedočiće kako im je to pomoglo u privlačenju partnerki, jer su gejevi idealni mečmejkeri s obzirom na veliki broj žena u njihovom okruženju, ali i poznavanje ženskog majndseta, pri čemu treba imati u vidu i to da ova dva muškarca na tom polju nikako nisu jedan drugom konkurencija.

U prošlim danima, ovakva prijateljstva su izgledala malo verovatna poput prijateljstva između lava i miša, s obzirom na tradicionalno visok nivo homofobije među strejt muškarcima, ali danas i oni postaju svesniji benefita druženja sa gejevima, jer baš kao u Ezopovoj legendarnoj priči o neverovatnom prijateljstvu lava i miša, ponekad različitost može pružiti jedinstvene prednosti koje se ne mogu naći u prijateljstvu dva muškarca izgrađenom na istoj, podrazumevanoj, seksualnoj orijentaciji.Text is copyright protected and is the property of optimist.rs and doroteo.rsLeave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post