KAKO PENIS STARI?


Jedna od neizbežnih stvari u životu svakoga od nas jeste da se naše telo sa godinama menja. Naša kosa sedi, koža se bora, asvi uglavnom dobijamo na težini i to su promene sa kojima se svaki muškarac relativno dobro nosi. Međutim, činjenicu da se jasni znaci starenja vide i na našem penisu retko koji može tako olako da prihvati, ali fakat je fakat – naš vršnjak se menja zajedno sa nama jer je neminovno da i on na svoj način stari.

Penis se sa godinama menja na isti način kao i njegov vlasnik: manje je funkcionalan nego ranije, smanjuje se, menja boju, gubi dlake… I dugovečniji je ukoliko “zdravo živi”…

Promene na penisu su vidljive u mnogim segmentima, ali pre svega on gubi na svojoj učinkovitosti i to je nešto što sigurno svaki muškarac zna, dok za mnoge ovaj podatak predstavlja jednu od najvećih životnih trauma. Bilo kako bilo, protiv prirode se ne može. Nivo testosterona sa godinama opada, a posle 40te prosečno 0,3 % godišnje što utiče naše seksualno ponašanje, a pre svega na seksualnu želju i na samu funkciju penisa. Što je muškarac stariji treba mu više stimulacije da bi postigao erekciju, a zatim i orgazam, a ponajviše da bi odmah iza njega postigao i drugu erekciju.

Ne menja se, međutim, samo funkcionalna strana penisa već i njegov izgled. I dok se većina muškaraca sa godinama deblja, sa njihovim vršnjakom se dešava suprotno, on gubi prevashodno na svom obimu, a potom i na dužini. Menja se i boja penisa pa on postaje bleđi što je posledica činjenice da je dotok krvi u njega manji. Istovremeno se dešava da se smanjuje i broj stidnih dlačica okolo njega kojih definitivno ima najviše u onom periodu kada je kod penisa sve u full-u, a to je treća decenija našeg života, pa ukoliko bismo penis sagledavali po decenijama, logično je početi iz te tačke…

20te / Penis ima svoju punu debljinu i dužinu, plodnost je na vrhuncu, a testosteron je nezaustavljiv!

Tokom 20-tih godina života muško telo dobija svoj pravi oblik, pa se taj efekat vidi i u samom penisu. U ovim godinama on ima svoj konačan oblik, jer se njegov rast završio neposredno po izlasku iz puberteta. Dakle, na početku treće decenije i tokom iste penis ima svoju punu debljinu i dužinu dok se sa dolazećim godinama on polako smanjuje (ali u najgorem slučaju to smanjenje ne može biti veće od 3cm). Istovremeno je i broj spermatozoida u 20-tim na najvišem nivou baš kao i plodnost koja je na vrhuncu, dok je testosteron takoreći nezaustavljiv. Ukratko rečeno, ovo je više nego bilo koji period u životu jednog muškaraca onaj u kome mu je glavni problem to što mu vršnjak stoji, a ne kako da mu se digne. Jedini problem koji seksualno aktivan muškarac u ovom periodu može da ima jeste to da usled preosetljivosti i hormona koji najprostije rečeno divljaju, ne može da kontroliše svoju ejakulaciju. Drugi problem bi mogao biti činjenica da ne može svaki muškarac pronaći osobu sa kojom bi delio svoju seksualnu energiju u ovim godinama, ali to već nema nikakve veze sa samim penisom. On u ovim godinama daje najbolje od sebe i teško ga možemo kriviti za bilo šta.

30te / Javljaju se prvi problemi sa erekcijom, što je najčešće samo posledica stresa zbog posla i brige o porodici!

Četvrta decenija života, nažalost, već donosi prve probleme sa erekcijom i funkcionalnošću penisa iako realno neki muškarci iste mogu imati i odmah nakon puberteta. Oni pak koji ih nikada ranije nisu imali, kaže statistika, sa prvim potencijalnim se najčešće sreću u ranim 30-tim. Međutim, surovi statistički podaci ne bi trebalo da nas obeshrabruju, jer ono što njih potpiruje jeste činjenica da najveći broj muškaraca u ovim godinama svoj seksualni život usmerava na stvaranje porodice pa otuda postaje svestan izvesne problematike koju statistika neumoljivo beleži. Istina svakako jeste i ta da ćete se u ovoj deceniji života češće nego u prethodnoj susresti sa situacijom da ne možete baš uvek kada poželite da imate seks, što je sasvim prirodno. Ovakva situacija je posledica činjenice da su u ovom periodu stres i razni drugi spoljni uticaji već počeli da deluju na naš seksualni život. Zbog toga najveći broj muškaraca ove dobi poseže za vijagrom i drugim sličnim sredstvima za podizanje libida, a pre svega vršnjaka jer je dejstvo ovakvih medikamenata fokusirano isključivo na to iako bi mnogi voleli da je drugačije. Bilo kako bilo, čak i ako vam se povremeno desi ovakav problem dobro razmislite da li ćete posegnuti za tabletom kako biste eliminisali stresne faktore kao što su najšečće iscrpljenost od posla, alkohola ili droge jer ovaj problem može postati još veći kada jednom uđete u začarani krug i svoje telo naviknete da bez pomoći sa strane niste sposobni za seks.

40te / Penis u petoj deceniji kao da doživljava novi pubertet pa želi sve što mu se nudi, čak i ono što je nedostižno!

Četrdesete su po mnogima, najbolje godine za seks mereno iskustvom koje imate i činjenicom da je očekivano da ste u ovom periodu već rešili mnoge životne probleme i izazove koje su pred vas stavile 30-te i sada možete ponovo biti seksualno opušteniji i samim tim aktivniji. Opet neumoljiva, statistika ovo potvrđuje na jedan simpatičan način pokazujući da se u ovim godinama najviše muškaraca prepušta prevari i ljubavnim aferama van svog uobičajenog, očekivano bračnog, gnezda. Penis kao da doživljava novi pubertet u ovim godinama i ponovo želi apsolutno sve što mu se nudi, pa čak i ono što mu je nedostižno. Istovremeno on pokazuje prve znake starenja u vizuelnom smislu, ali to svakako ne bi trebalo da vam predstavlja smetnju za seksualno uživanje. Njegova boja počinje da se menja, a tkiva kože se, kao i  na ostalim delovima tela, polako i u početku gotovo neprimetno izdužuju pa on počinje da izgleda smežuranije. Sa tim u vezi dobar savet bi bio da se u ovom periodu više nego ikada ranije nose slip bokserice koje će sprečiti da težina testisa, pa i sama zemljina teža in general, vuče pomenuta tkiva na dole. Sami testisi se posle 40-te neznatno smanjuju, ali je to vidljivo tek u 60-tim. Ono što je najveća promena kada je o vršnjaku reč a dešava se u petoj deceniji života jeste ta da se količina sperme smanjuje i gubi na svom kvalitetu i volumenu, ali ta promena nema apsolutno nikakvog uticaja na seksualni život jednog muškarca te samim tim ne bi trebalo ni da ga opterećuje.

50te / Vidljive promene na penisu su se odigrale u 40-tim, dok se u 50-tim promene vezane za seks odigravaju u glavi!

Opšte je poznato da su 50-te nove 40-te pa se stoga ni penis u ovim godinama ne razlikuje puno od toga kako je izgledao u prethodnoj deceniji. Statistički gledano, većina muškaraca zapravo tek u ovom periodu svog života doživljava ponovljenu mladost, delomice i zato što je očekivano da su u ovoj dobi naporan rad, gradnja porodice i stres već uveliko iza nas i možemo se ponovo prepustiti raznim uživanjima. Istina jeste da se u ovim godinama javljaju i prvi problemi sa prostatom koja se uvećava, kao i prvi znaci androapauze – ekvivalenta menopauzi kod žena. Doktori su inače skloni tome da kažu kako u ovom periodu muškarac i žena najviše liče pre svega jer se kod jačeg pola smanjuje maljavosti nivo testosterona, ali to definitivno ne bi trebalo da nas obeshrabruje. Na penisu nema vidljivijih vizuelnih promena pa muškarac kada je o seksualnoj aktivnosti u 50-tim reč, većih problema može imati u glavi nego u gaćama jer mu se smanjuje seksualna želja pa je neophodnije raditi na tome.

60te / Ovo je za penis najproblematičnija decenija, sve je opušteniji, iako je seksualna želja izraženija nego u 50-tim!

Ova decenija života je, moglo bi se reći, najproblematičnija kada je reč o penisu, ali pre svega o seksualnom životu. Većina muškaraca je u ovom godinama najmanje seksualno aktivna iako je njihova seksualna želja najčešće mnogo izraženija nego u prethodnoj deceniji. Mnogi su se do ovog stadijuma već izborili sa svim znakovima starenja svog penisa, odlično ga poznaju i pre svega znaju koji su neprijatelji njihovog zdravlja i kako se sa njima treba boriti, ali su zaglavljeni u brakove u kojima nema puno seksualne aktivnosti. Većina se stoga u ovim godinama najčešće prepušta čarima internet pornografije i masturbiranja iako bi bolje bilo da se umesto toga posvete animiranju svojih partnerki pogotovu što je očekivano da im je šarm u ovim godinama, zahvaljujući stečenom iskustvu, zapravo na vrhuncu. Sam penis se usled pada hormona koji se nastavlja iu ovoj deceniji dodatno opušta i testisi su znatno manji (u 30tim su u proseku 3cm, a u 60tim 2cm). Međutim, ova promena je samo vizuelna te bi stoga najvažniji savet za muškarce u ovom periodu bio da se ne zapuštaju jer će ovako smanjen penis izgledati bolje ako nije sakriven pubičnim dlakama koje će, ukoliko su još i sede, činiti da penis izgleda još starije što svakako niko ne želi. U prilog ovome idu i istraživanja čiji rezultati pokazuju kako se nemali broj muškaraca baš u ovim godinama podvrgava raznim medicinskim tretmanima ne bi li povratili mladalački izgled svog vršnjaka, a vezano uz to poboljšali i svoj seksualni život. Istovremeno, lekovi koje muškarci koriste kako bi poboljšali potenciju najviše se koriste u 60tim godinama i doktori se slažu da muškarci koji nisu dijagnostikovano impotentni već samo povremeno imaju problem sa time da im se vršnjak ne diže kad treba ne bi trbalo preni da ih koriste već da pronađu neke druge načine da se seksualno stimulišu. Inače, u kom god periodu života poželeli ili počeli da koristite tablete poput Vijagre, Levitre, Cijalisa, Ernafila i sličnih najvažnije je da znate to da one nisu seksualni stimulansi i da vam ne mogu probuditi seksualnu želju ukoliko je nema već samo potpomoći erekciju tj. omogućiti vašem vršnjaku da stoji uspravno.

79te / Predrasuda je da muškarci u ovim godinama ne mogu biti seksualno aktivni, čak i bez tableta za potenciju!

Posle 70te, rekli bi pesimisti, seksualna aktivnost i funkcionalnost kod muškarca gotovo u potpunosti prestaje. Međutim, ova konstatacija je daleko od istine. Naime, ukoliko muškarac očuva svoju vitalnost i ukoliko je u ranijim godinama vodio zdrav život čuvajući se od polnih bolesti i kloneći se stresa, on i u najkasnijim godinama svog života može biti seksualno vrlo aktivan bez obzira na činjenicu da i on i njegov vršnjak pokazuju evidentne znake starenja. Međutim, najvažniji podatak u vezi sa timjeste onaj da slabljenje erekcije ili libida do kojeg sa godinama neminovno dolazi, a koje je moguće rešiti već pomenutim tabletama čak i kod potpune impotencije, ne umanjuje značajno seksualni užitak. Za muškarca je, na ovom polju, u kojim god se godinama nalazio najvažnije da može da zadovolji svoju lepšu polovinu i da uživa u seksualnom odnosu, a to nema nikakve veze sa godinama i starenjem. Ukratko rečeno, sve dok ima volje, želje i strasti, pronaći će se i načina.Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post