DEJTING APLIKACIJE I OZBILJNA VEZA


Svako dobije ono što je tražio!

Ovo zvuči kao dobar slogan gej dejting aplikacije, ili dejting aplikacije uopšte, ali rezultat njihovog korišćenja nije uvek takav. Poslednjih godina smo svedoci ekspanzije aplikacija koje omogućavaju gej muškarcima da materijalizuju svoje seksualne slobode u digitalnom dobu. Grindr, kao najpopularnija među  njima, koristi dva najjača prediktora atrakcije, fizički izgled i blizinu, pomažući muškarcima da izvide potencijalne spojeve u svom okruženju tako da mogu odmah “preći na stvar”.  Međutim, kada su aplikacije dizajnirane tako da obezbede neposredno seksualno zadovoljstvo, postavlja se pitanje da li su u mogućnosti da opsluže i one gej muškarce koji traže ljubav, dugoročnije odnose i nešto što u nedostatku boljeg termina i dalje nazivamo ozbiljnom vezom?

Istraživanje, nedavno sprovedeno u Francuskoj, koje je uključilo gej muškarce koji koriste Grindr i heteroseksualce koji koriste Tinder, pokazalo je da je većina korisnika Grindr aplikacije potpala pod kolektivni pritisak instant spojeva tj. kratkoročnih šema. Dok se heteroseksualcima na Tinderu dešava da na prvi dejt sa osobom koju su tim putem upoznali najpre odu u javni prostor na piće, večeru ili nešto slično, za one koji koriste Grindr verovatnije je da će se odmah sastati u privatnom ambijentu uz instant seks. Istovremeno, istraživanje je pokazalo da gej muškarci kod kojih se iz takvog susreta izrodio dugoročan odnos, makar i samo seksualni, gotovo da ne postoje.

Ovo je u velikoj meri posledica činjenice da je aplikacija i dizajnirana za instant dejting, ali i nametnutog očekivanja da se gej muškarac na njoj predstavi kao samouveren, samopouzdan i nipošto nesiguran, jer takav po difoltu biva odbijen. Bilo kakva naznaka nesigurnosti, pa uz to i emotivnosti, na Grindr aplikaciji tretira se kao manjak muškosti i kao feminiziranost koja je tu gotovo nepoželjna. Iz tog razloga gej muškarac koristeći je maksimalno se trudi da sebe predstavi kao osobu strejt izgleda – žargonski “u treningu” – koristeći u komunikaciji kratke fraze bez ikakvih sentimentalnih ili romantičnih rečenica, izbegavajući pokazivanje emocija i trudeći se da ne pokaže “previše interesovanja”.

Sentimentalnost se na gej dejting aplikacijama uglavnom posmatra kao ženstvenost, a većina korisnika aplikacije je kategorična u svom “no fem” stavu.

Ono što je takođe evidentno jeste da same aplikacije igraju veoma bitnu ulogu u orijentisanju ponašanja gej muškaraca. Činjenica da većina njenih korisnika ne želi romantiku, etiketirajući je uz to i kao nešto što je feminizirano, dovodi do toga da i mnogi od onih koji su na aplikaciju ušli u potrazi za romantikom, menjaju kurs, pa i sami počinju da traže “one night stand” spojeve, navlačeći se tako na instant zadovoljstva. Time se istovremeno generalizuje slika o gej muškarcima kao osobama koje zanima samo to, a ne odlasci na randevue po principu po kom na njih odlaze korisnici Tindera iz prethodno pomenutog istraživanja.

Feminizacija emotivnosti, želje za vezivanjem, intimnosti, pa čak i ranjivosti u velikoj meri obeshrabruje gej muškarce da se upuštaju u intimne odnose zasnovane na dubljim osećanjima, a pogotovu da tako nešto nude na dejting aplikaciji. U takvom stanju stvari za onog koji želi romantičnu vezu njeno pronalaženje putem dejting aplikacija ne predstavlja samo izazov, već i stres, što ga može odvesti u osećaj nepripadnosti, koji već oseća u heteroseksualnom okruženju, te samim tim u depresiju ili anksioznost.

Dejting aplikacije u velikoj meri su stres i atak na vezu čak i onima koji već jesu u njoj, a hteli bi da budu monogamni, jer neretko predstavljaju izazov kome je teško odoleti, čak i najpoštenijima.

Grindr stvara utisak da pruža nebrojene mogućnosti, zbog čega je mnogima svesnim njegovog postojanja teško da ostanu verni čak i ukoliko to istinski žele. Isto kao što je i onima koji traže stalnog partnera ponekad teško da ne provedu sate na aplikaciji očekujući da će ga pronaći iako su svesni da od toga neće biti ništa i da je sve što tim putem mogu dobiti samo još jedno instant zadovoljstvo i potencijalno razočaranje s obzirom da to nije ono zbog čega su je instalirali.

Suštinski, želju gej muškaraca za uživanjem u instant zadovoljstvima i seksualnoj slobodi, treba razumeti, s obzirom na to koliko dugo im je ona uskraćivana i koliko je onih koji i dalje pokušavaju da im je uskrate. Međutim, moramo biti svesni da kao što postoje gej muškarci koji teže seksualno oslobođenom načinu života, postoji i mnogo onih koji traže slobodu da vole, da vole duboko i da formiraju odnose zasnovane na dugoročnom romantičnom vezivanju, čak i monogamnom. Za takve su odskora u ponudi brojne aplikacije koje, za razliku od Grindr-a, omogućavaju baš to. Na njima ono što se nudi možda nije tako atraktivno i uzbudljivo kao na veseloj žuto-crnoj aplikaciji, ali postoji veća verovatnoća da će dobiti ono što su tražili, iako bi tim “staromodnim” gejevima možda najbolje bilo da to čemu teže, potraže oflajn.Text is copyright protected and is the property of optimist.rs and doroteo.rs


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post