U eri globalne uniformisanosti, ako želite da budete u trendu, IN, trendy ili kako to već opisujete u ličnom slengu najlakše je, naravno, da se povedete  za masom i nosite ono što nose i svi ostali. Aktuelne boje, dezene, printove, forme, modele, šta god. Tako danas razmišlja većina. Na drugoj strani imamo one koji su drugačiji i ne mare za sezonski trend, oni su svoji, a mnogi među njima i vrlo originalni, često ekscentrični. Koncept „ili nosiš umetničko delo ili si umetničko delo sam po sebi“ najbolje oslikava tu stranu medalje, dok onu na kojoj su uniformisani trendseteri psihološki vizualizuje krilatica „ili si brend ili ga nosiš“. Komplikovano je, da budemo iskreni, i na jednoj i na drugoj strani. Zato je sredina i u ovom slučaju najbolja opcija. Jedino pitanje koje se nameće kao nejasno jeste gde se u svemu tome svrstala jednostavnost, svedenost, minimalizam?

Ako niste svesredni pratilac trenda, a niste ni neka unique pojava, ostaje vam da budete svedeni i jednostavni, ali neprimetni ukoliko nemate jaku harizmu ili unutarnje zračenje, ako ćemo po slengu. Takav stil odevanja vam kroz svoje primere daje većina modnih kreatora i dizajnera. Naime, ni jedan od njih ne nosi svoje modele koje prodaje vama, već nosi svedene odevne kombinacije, a neki od njih se na javnim mestima uvek pojavljuju obučeni u jedan isti outfit: Jean Paul Gaultier je uvek u svom mornarskom džemperu,Tom Ford u crnom odelu i beloj košulji, Donna Karan u crnoj sukni i beloj košulji, MarcJacobs u muškoj verziji istog outfita i mnogi drugi u manje više sličnim svedenim kombinacijama. Kada ih takve posmatrate, ne možete a da se ne osetite malo izigrano. Oni se super osećaju u svom minimalizmu uživajući hedonistički u nekim drugim stvarima, a ne garderobi, trošeći na ta krupna zadovoljstva novac koji su od vas dobili prodajući vam uniformisanost. Jer svako od nas, a posebno u zemlji sa izvesnim finansijskim i drugim ograničenjima, kroz garderobu zapravo kupujemo instant zadovoljstvo, što ponekad i nije loše, ali nemojmo preterivati.

Minimalizam, bilo da poput pomenutih modnih kreatora, ali i nekih drugih javnih ličnosti, nosite uvek istu odevnu kombinaciju ili samo jednu boju ili ste generalno uvek slično obučeni, a manje-više konstantno izloženi pogledima šireg auditorijuma ljudi, ume da zamori. Treba vam izražena harizma, spoljašnja, unutrašnja kakva god da biste izneli takav outfit. Međutim, suština tog svedenog outfita koji na vama savršeno stoji, koji vas odlično prezentuje i maksimalno je udoban, a sveden, jesteda on predstavlja odličnu osnovu za građenje sopstvenog stila. Kada njega otkrijete, sve posle toga je samo nadgradnja. Dalje onda neće biti teško da budete svoji i da imate izvesnu prepoznatljivost koja vas ne vodiu ekscentrizam već vam daje mogućnost da ispratite i nekakav trend onda kada to želite ili kada je to u skladu sa vama. Kada savladate i postavite osnove ličnog stila onda vam neće biti problem da ga sezonski samo transformišete i budete trendy u onoj meri u kojoj to želite, a da pritom ostanete svoji i originalni. Ovo je 6 stvari koje bi trebalo da uradite:

Upoznajte sebe. Provodite vreme pred ogledalom, ali ne zalud. Važno je da znate na koji način da posmatrate sebe – tako da znate šta bi trebalo da istaknete, a šta da sakrijete. Uz to odgovorite sebi na dva ključna pitanja: u čemu se to najbolje osećam i koja je to odevna kombinacija koju bih mogao da nosim od sada pa do kraja života? Da ste neko od pomenutih kreatora ili neka javna ličnost poput Steve Jobsa ili Mark Zukerberg koja je odlučila da stalno nosi isti outfit (nebitno iz kog razloga) koji bi on bio? Veoma je važno da imate outfit za koji ste sigurni da će vam uvek biti odgovarajući, outfit u kome sigurno dobro izgledate i koji biste obukli u svakoj prilici.

Otkrijte neprolazne forme koje vam dobro stojei pronađite svoju neutralnu boju ili više njih. U određivanju ovoga vam puno može pomoći taj stalni outfit koji ste odabrali za sebe jer je očekivano da ste birajući odevnu kombinaciju za ceo život odabrali one stvari koje vam najbolje stoje, u kojima se najudobnije osećate i u boji koja vas najbolje oslikava ali i okviruje. Jako je bitno da znate koje su forme dobre za vas kako biste i iz aktuelne sezone birali samo ono što vam dobro stoji, a od predloženih sezonskih boja uzeli one koje su u skladu sa vašom. I nikada ne zaboravite moć crne jer je to na kraju ipak izvanredna boja – kontura koja se njom postiže uvek je kao nacrtana.

Ne štedite na obući i torbama. Ove stvari su vansezonske i uvek imajte u ormanu kvalitetne i skupe ključne komade u neutralnim bojama i formama. Ako vam aktuelna sezona ne pruža na ovom polju ništa vredno pažnje ili jednostavno imate pametnije stvari od aktuelnih sezonskih asesoara da na njih potrošite novac, vaša kvalitetna vanvremenska torba ili obuća u neutralnoj boji uvek prolazi, jedino što je svakako morala biti skupa kada ste je kupovali kako sa vremenom ne bi gubila na svom sjaju.

Iz aktuelne sezone kupujte atraktivne komade, ali samo one koji su u skladu sa vama. Strateški ih uklapajte u svoj lični stil tako da dominira vaša veza sa tim komadom garderobe a ne on sam po sebi.

Uvek se oblačite u skladu sa prilikomi uvek se ponašajte u skladu sa odećom koju nosite. Čak i da imate najsavršeniji outfit na svetu i da ste njime uboli trend ko kec na deset, ako on nije u skladu sa vremenom i prostorom u kome se nalazite izgledaćete podjednako smešno kao da ste na sebe navukli bade mantil i izašli među svet. Ako ste već upoznali sebe i otkrili šta vam sve dobro stoji posvetite malo pažnje i odevnom bontonu i naučite šta se u kojoj prilici i na kom mestu nosi.

Osećajte se dobro u odeći koju nositei ignorišite tuđe savete. Da li ste savladali sva pravila sopstvenog stila najbolje ćete znati ako ste u toj odeći koju nosite zadovoljni sobom i osećate se dobro. Posle toga nema potrebe ni da tražite savete od drugih ljudi iz svog okruženja, a posebno ne od svoje partnerke. Beskorisno je. Ako ste sami dovoljno dobro upoznali i savladali sopstveni stil i ako ste sami sigurni u to što je na vama, u sezoni ili van nje – dovoljno je. Drugi će taj osećaj samopouzdanja i osećaja za sopstveni stil sigurno primetiti kroz vaše ponašanje i kretanje. Na koncu, moda je, naravno, važna, ali način življenja je daleko važniji.


Srpsko izdanje najuticajnijeg muškog magazina na svetu, pokrenuto je na jesen 2013.

esquire.rs


Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


MAN.AT.HIS.BEST / lifestyle & fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post