Odeća sama po sebi definitivno ne čini čoveka, ali način na koji je nosite govori puno o vama. Najvažnije je svakako da umete da se obučete u skladu sa prilikom i da potom odabrani outfit iznesete kako treba. Čak i ukoliko nekada želite da odećom izrazite određeni bunt, stav ili antistav, totalno je neprimereno da se na crvenom tepihu, venčanju ili sličnoj kamernoj manifestaciji pojavite recimo u jeansu i starkama, koliko god ti komadi bili vanvremenski, kao i u bilo kojoj drugoj sportsko-casual varijanti. Svečana prilika zahteva formalnu i svečanu odeću, svidelo se to nekome ili ne, a od muškarca od stila zahteva pre svega dobro odelo. Postoje, pritom, prilike kada ni ono nije dovoljno i kada se od vas očekuje jedan stepenik više. To su pre svega one manifestacije koje imaju strog dresscode i na kojima jasno piše: večernje odelo. Tada nema prostora kalkulisanju, to je jedinstvena prilika da se obuče smoking. Makar i iznajmljen.

Muško odelo, u konzervativno srpskom žargonu često nazivano parnim, oduvek je predstavljalo simbol elegancije, formalnog odevanja i statusa. Samim tim, njegovo nošenje iziskuje  jedan vid treninga kako biste izbegli da na određenom svečanom eventu izgledate smešno. Mnogi muškarci, naime, nemaju naviku njegovog nošenja ili im je jednostavno životni ritam takav da ga ne nose često. Međutim, svi ga obuku kad tad. Neki se snađu, a neki ne. Stoga ćete često na svečanostima koje traže formalan izgled videti muškarce u odelima koja im ne pristaju, zato što nisu umeli dobro da ga izaberu prilikom kupovine, a o njihovom ponašanju u odelu i da ne govorimo. Desiće se čak da vidite i one koji imaju savršeno fitovano odelo na sebi (možda su imali stilistu ili su sami uboli pravi komad), ali ne umeju u njemu da se ponašaju. I jedni i drugi odaju utisak osobe koja ne samo da se dobro ne oseća u tom odelu, bilo da ga tretira kao oklop bilo kao trenerku, već kao da ga je prvi put obukla, a to ne sme da se desi.

Muškarac u odelu je isto što i žena na štiklama. Složićemo se, iz muškog ugla, kako nema ničeg lepšeg, elegantnijeg i izazovnijeg na javnom mestu od  lepe ženske noge na visokoj potpetici, ali isto tako ni ništa smešnije od žene koja u njima ne ume da hoda. Isti utisak u oku ženskog posmatrača, pa i muškog, izaziva muškarac u odelu. Kako bi efekat njegovog izgleda bio potpun muškarac mora da pokaže da se u tom odelu oseća dobro i opušteno. (Pre)ozbiljnost u odelu nije najvažnija iako se većina muškaraca najpre dohvati tog stava, a posebno oni koji ga prvi put oblače. Njihovo ponašanje se u potpunosti promeni. Hodaju kruto. Imaju ozbiljne izraze na licima. Odaju stav koji je na nivou arogancije. Sve su to stavili na sebe, a zaboravili su ono najvažnije – samopouzdanje.

Kako bi muškarac verovao u sebe u svečanom odelu, posebno ukoliko ga oblači prvi put (premda i oni sa dugogodišnjim iskustvom u nošenju odela umeju često da omanu), najvažnije je da odabrano odelo bude dobro fitovano tj. da vam dobro stoji i da bude kvalitetno. Zbog toga je najbolje šiti odelo po meri. Tradicija šivenja odela kod krojača, posebno za svečane prilike, je u Srbiji poprilično zamrla kao i većina drugih pravih vrednosti jer su novokomponovani muškarci od stila nametnuli princip kako je najbolje ono odelo kupljeno u najskupljem butiku ne razmišljajući o tome da je i ono zapravo šiveno serijski, čak i ukoliko je deo limited edition kolekcije. Pravi muškarac od stila ima svog krojača i nosi isključivo odela šivena po meri, upravo zato što zna da je najvažnije da mu to odelo bude dobro fitovano. Stoga ukoliko već i kupujete gotovo odelo u radnji, ono sa trake, obavezno ga odnesite svom krojaču kako bi ga prilagodio vašoj figuri. Tek kada na sebi imate odelo koje je odlično ukrojeno i čiji vam sako stoji kao saliven, a pantalone nisu ni prekratke ni predugačke imate savršen okvir za vaše samopouzdanje na svečanom prijemu.

Sledeći korak u postizanju vizuelnog efekta jesu dodaci koji upotpunjuju vaš outfit – cipele, kaiš, sat i njeno visočanstvo, kravata. Odelo bez kravate u svečanim prilikama je isto što i šampanjac poslužen u plastičnoj čaši – može da se popije, alinekako ne ide. Koliko vam god ona smetala, ukoliko niste neko ko je često nosi, kravata je neizostavan deo svečanog odela i bez nje ne možete. Štaviše, morate je imati na sebi od početka do kraja svečanog event-a. Opciju u kojoj zato što vas ona steže, posle izvesnog vremena, razvežete svoju kravatu, zaboravite. To možete tek kada počne after party i kada skočite na plesni podijum. Ukoliko ste već odlučili da obučete svečano odelo i stavite kravatu, onda ona mora biti na vama uredno vezana i zategnuta sve dok je na vama i pomenuto odelo. Bez izuzetka. Zvuči strogo, ali svečano u neku ruku to i jeste. No ako mislite da ne može strože od toga, varate se. Dokaz stiže u vidu smokinga.

Prvo pitanje koje neupićeni postavljaju jeste koja je razlika između odela i smokinga. U fizičkom pogledu, osnovna razlika je vezana za prisustvo satena. Za razliku od odela, smoking ima saten na reverima, dugmadima i džepovima sakoa, kao i satenske trake na ivicama pantalona. Moderni smokinzi uglavnom imaju saten samo na reverima i u dnu pantalona. Međutim, kao i kod svih pravila i kod ovog postoje izuzeci. Druga razlika je u poruci koju smoking šalje. On je doslovce jedan stepenik iznad svečanog odela. Za ljude koji svoju svakodnevicu provode u majici i jeansu, odelo je dovoljno visok stepenik za svečanu priliku. Za one pak koji su stalno u odelu taj stepenik je smoking. Poenta odela je da ga obučete u svečanoj prilici i da u njemu izgledate dobro. Kod smokinga se to podrazumeva, a drugo što on naglašava je važnost trenutka u kome ga nosite. Oblačenjem smokinga vi zapravo ističete važnost event-a na koji idete mnogo više nego svečanim odelom. Primera radi, na sopstveno venčanje na koje će verovatno većina gostiju doći u odelu, vi sami ćete obući smoking kako bi naglasili važnost tog trenutka, baš kao što je vaša buduća supruga naglašava venčanicom.

Originalno ime za smoking, kao u ostalom i sam izum je američki, tuxedoili skraćeno tux. Nastao je 1886 godine kada se izvesni Grizvold, potomak poznate porodice Lorilard trgovaca duvana, pojavio u njihovom country klube Tuxedo noseći frak bez repova. Amerikanci su to usvojili kao modu i pravilo koje se potom proširilo celim svetom učinivši dotadašnji frak praktičnijim, a smoking sinoninom i vrhuncem elegancije. On danas predstvlja raritet u muškoj garderobi. Elegantan, skup i dizajniran više zbog efekta nego funkcionalnosti nosi se samo u posebnim prilikama, ali sve što važi za nošenje običnog svečanog odela, važi i za smoking i prevashodno je važno da je on perfektno ukrojen.

Smoking se u modernim varijacijama nosi i sa crnom kravatom, ali muškarci od stila koji ga nose u skladu sa tradicijom nose ga onako kako se to i očekuje – sa crnom leptir mašnom. Isključivo onom pravom, koja se vezuje napred. Leptir mašne koje su napravljene gotove i samo se nakače, a koje su trenutno u masovnoj upotrebi, zaboravite. One sa smokingom i elegancijom nemaju nikakve veze. Leptir mašne danas dizajnirane od strane raznih dizajnera i pravljene od raznih materijala su njenu formusamo iščupale iz smokinga i večernje elegancije te iznele sa svečanih dešavanja i crvenog tepiha na ulicu i samim tim, kao i svaka druga masovna proizvodnja,  pojeftinile njen izgled i primarnu funkciju. Zamislite koliko bi smešno izgledao Šon Koneri u prvoj sceni prvog filma iz serijala o James Bondu da je uz svoj čuveni smoking umesto tradicionalne leptir mašne nosio neku u skladu sa danšnjim dizajnom i materijalima. Ovako je James Bond, zahvaljujući toj prepoznatljivoj sceni iz Dr No-a postao filmska figura koja verovatno svima prva pada na pamet kada se spomene smoking i odličan primer kako ga treba nositi, kao u ostalom i muško odelo generalno. Ako vam je pak Koneri previše dalek, kao role model slobodno možete uzeti Danijela Krejga u novijim interpretacijama tajnog agenta. Ako niko drugi, agent 007 svako svečano odelo nosi na pravi način. Sa stilom, ukusom i neophodnom dozom samopouzdanja.

6 ključnih saveta za savršen izgled u svečanom odelu:

Najvažnije od svega je da odelo u potpunosti odgovara vašoj figuri. To posebno naglašavamo jer koliko god to bilo očigledno i svima jasno, mnogi ipak pogreše pri izboru. Ramena svečanog odela treba bukvalno da grle vaša ramena i ne sme biti jaza između kragne košulje i kragne sakoa. Rukavi na sakou u idealnoj varijanti bi trebalo da su 1 do 1,5 cm kraći od dužine rukava košulje. Pantalone takođe moraju biti savršeno fitovane, a posebno je vašno da obratite pažnju na njihovu dužinu. One moraju bukvalno da sednu na vrh vaših cipela. Ako su predugačke biće naborane i izgledaće jeftino, a isti ćete efekat postići i ukoliko su prekratke, pa vam se vidi čarapa. Ona sme da se vidi samo dok sedite, nikako dok stojite.

Nikada ne zakopčavajte najniže dugme na sakou. Ovo je najčešća greška koju muškarci prave prilikom nošenja odela, a pritom i najveća. Bez obzira da li sako ima dva ili tri dugmeta donje se nikada ne zakopčava, ono je tu samo zbog stila, a pravilo o zakopčavanju dugmadi na sakou u vidu krilatice glasi: Gornje ponekad, srednje uvek, donje nikad… Isto važi i za sakoe sa dvorednim kopčanjem. Drugi važan savet kada je o dugmadima na sakou reč je sledeći: uvek pre nego što sednete otkopčajte sva dugmad sakoa, u suprotnom on će dok sedite izgledati očajno koliko god da mu je kroj savršen.

Na košulji ispod sakoa, za razliku od njega, sva dugmad moraju biti zakopčana, ono najviše pogotovu. Ukoliko vas kopčanje ovog dugmeta guši, onda niste dobro odabrali košulju. I nećete nikoga prevariti ukoliko ovo dugme ostavite otkopčano, a stavite kravatu preko njega. Linije na kragni košulje neće biti u ravni i neće izgledati perfektno. Kada skinete sako i kravatu, onda možete raskopčati i ovo dugme. To je onaj trenutak na svečanosti, kada može da počne ples.

Kaiš je na odelu manje-više passe i idealna bi bila opcija izbora pantalona sa dugmadima na bočnim stranama pojasa kojima se podešava njegova širina. Ukoliko se ipak javlja potreba za kaišem ili jednostavno volite ovaj modni detalj, uvek idite sa jednostavnijim varijantama, bez prevelikih šnala i mečujte boju kaiša sa bojom cipela. Isto važi i za kaiš sata na ruci ukoliko je on sa kožnom narukvicom. Inače, ukoliko uz svečano odelo nosite i sat, nikada na ruci nemojte imati neki sportski model. Nabavite sebi elegantan primerak koji odgovara stilu koji u tom trenutku imate.

Kada je reč o cipelama koje nosite uz svečano odelo, podrazumeva se da su i one same po sebi svečane i elegantne. Vodite računa o tome da su besprekorno uredne i da svojom bojom ne odudaraju od čitavog ansambla na vama. Nepogrešiv izbor je obuća koja je istog tona kao i odelo ili za nijansu tamnija, mada ukoliko ste modni znalac sebi možete dozvoliti i nešto smelija rešenja. Pritom bi bilo dobro da izbegavate obuću koja je drastično svetlija od boje odela kako vam stopala ne bi izgledala prevelika, a vi kao sportista na dodeli nagrade. Čarape su produžetak vaših pantalona i najbolje bi bilo da ih bojom vezujete za njih, mada nećete pogrešiti ni ukoliko odaberete isti ton boje kao što su vaše cipele. Najvažnije je da čarape nemaju nikakve šare i da su dovoljno duge kako vam se pri sedenju ne bi videle gole noge. Idealno bi bilo da u ovakvim prilikama nosite jednobojne dokolenice.

Kravata je svakako najvažniji od svih dodataka svečanom odelu. Prvo i osnovno pravilo je da vrh kravate dodiruje vaš kaiš i da se ne vidi ni jedno dugme vaše košulje. Ona ne sme biti vezana ni duže ni kraće od toga. Isto pravilo o završetku važi i za prsluk ispod sakoa ukoliko nosite trodelno odelo. Kada su u pitanju boja i dezen kravate to je najviše od svega stvar ukusa i tu možete biti veoma smeli jer su mogućnosti ogromne, ali i vrlo pažljivi jer se u tome najlakše i pogreši. Ako pak želite da idete na sigurno, onda birajte kravatu koja je tamnija od vašeg odela jer će ona na njemu izgledati mirnija i manje oštraod one svetlije.


Srpsko izdanje najuticajnijeg muškog magazina na svetu, pokrenuto je na jesen 2013.

esquire.rs


Text is copyright protected and is the property of esquire.rs and doroteo.rs


MAN.AT.HIS.BEST / lifestyle & fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post Next Post